Societat 19/04/2017

La Plataforma d'Afectats per la Superilla celebrarà una consulta veïnal i amenaça amb els tribunals

L'entitat presentarà una reclamació a l'Ajuntament de Barcelona, pas previ i necessari abans d'una demanda judicial

Acn
3 min
Les llàgrimes de l’ideòleg de  les superilles 29 anys després

BarcelonaLa Plataforma d'Afectats per la Superilla celebrarà una consulta veïnal sobre el projecte i en paral·lel presentarà una reclamació formal a l'Ajuntament de Barcelona per demanar-ne l'aturada, pas previ i necessari abans d'una demanda judicial per la via contenciosa administrativa. "Aquí hi ha un conflicte. O hi ha una solució amb tots els veïns, els perjudicats i els entusiasmats, o hi haurà sentències i els jutges diran què s'ha de fer", ha advertit Jordi Campins, portaveu de la plataforma, que ha comparegut acompanyat de dos advocats que estan assessorant la plataforma en tot aquest procés.

Els lletrats argumenten que la iniciativa no està sustentada per cap projecte ni per cap reforma del planejament vigent, cosa que la situa en un terreny "alegal". La plataforma esgrimeix un dictamen de Francesc Xavier Ventura Teixidó, que va ser director d'Arquitectura i Habitatge del govern de Jordi Pujol. Al seu parer, el projecte de la superilla del Poblenou suposa una "transformació urbanística real, funcional i de repartiment modal" en un àmbit de la ciutat que ja estava sotmès a una regulació recent del planejament urbanístic vigent, la modificació del PGM del sector 22@, de l'any 2000.

En aquest sentit, constata que la implantació d'aquesta iniciativa ha canviat 'de facto' les condicions que es van establir "sense que s'hagi produït cap acte administratiu de modificació dels instruments de planejament prèviament vigents". Aquesta manera de fer, continua el text, "crea inseguretat jurídica i és contrària a la legislació vigent, tant en matèria urbanística com de mobilitat".

6 mesos per anar als jutjats

Aquests són els arguments que utilitza la plataforma per demanar formalment a l'Ajuntament que aturi aquesta infraestructura i s'assegui a parlar per consensuar una solució. Si en 6 mesos no obtenen resposta, el següent pas serà la via judicial per intentar que un jutge anul·li el projecte. La plataforma ja es va posar en contacte amb el consistori al gener, i va fer-li arribar més de 4.000 signatures en contra de la superilla, però assegura que no va obtenir cap resposta.

"Estan matant comercialment el barri, sembla un desert i crea una sensació d'inseguretat total", ha argumentat l'advocat Daniel Bosseler, que ha apostat per trobar una solució "equilibrada que a tothom li vagi bé". Bosseler ha assegurat que no són contraris al concepte de la superilla, però sí a la forma com s'ha implementat aquest projecte al Poblenou. Al seu parer, es tracta d'una iniciativa més adequada per al centre de la ciutat que no pas per a un barri de la perifèria.

En aquest sentit, Jordi Campins ha assegurat que hi ha molts negocis que estan tancant, i això passa en un barri "que ja té prou dificultats des del punt de vista comercial i de mobilitat". "Si encara posem més bastons a les rodes el que estem fent és matar el barri", ha conclòs.

Una consulta entre els veïns

Campins ha explicat que en paral·lel també posaran en marxa una consulta en què podran votar els veïns afectats, els que estrictament viuen dins de la superilla i també els dels voltants. També s'hi podran posicionar els comerciants, però el seu vot es dipositarà en una urna diferent. Els detalls de la consulta encara no els tenen tancats, però sí que volen fer-la immediatament i que duri unes tres setmanes per tenir resultats abans que s'acabi el mes de maig. Segons Campins, de moment ja tenen el suport polític del PDeCAT, ERC i Cs pel que fa a la consulta.

El portaveu de la plataforma ha constatat que el govern municipal ha convertit la superilla en una "bandera per presentar-se com a líders del món del urbanisme". Ha ironitzat que no sap com, si pagant o no, l'Ajuntament ha aconseguit que diversos mitjans internacionals se'n facin ressò. "Assumir ara que això ha sigut un bunyol els costa una barbaritat", ha conclòs.

stats