Societat 06/02/2015

Els bars de nit de Platja d'Aro clausurats vuit mesos reclamen 750.000 euros d'indemnització a l'Ajuntament

Els locals han presentat una reclamació de responsabilitat patrimonial per les pèrdues i danys que els va suposar no poder obrir portes durant 248 dies

Acn
3 min
El bar Gib's és un dels que va estar tancat durant 248 dies per ordre judicial

Platja d'AroEls tres bars de nit de Platja d'Aro clausurats durant vuit mesos reclamen 750.000 euros d'indemnització a l'Ajuntament i als veïns que els van denunciar. Representats per la patronal del sector, la Fecasarm, els locals han presentat una reclamació de responsabilitat patrimonial per les pèrdues i els danys que els va suposar no poder obrir portes durant 248 dies. Els locals asseguren que, tot i complir normativa, tant els denunciants com el consistori en van retardar la reobertura de manera volguda. Els veïns, demanant proves pericials "innecessàries"; i l'Ajuntament, oblidant-se de notificar llicències al jutjat. Aquest és el primer cop que es presenta una reclamació d'aquest tipus arreu de l'Estat.

Els tres locals d'oci nocturn (el Gib's, el Little Gib's i el 900) es troben al carrer Església de Platja d'Aro. El litigi que ara ha desembocat en la reclamació de quantitat es remunta al 2008. Aleshores, arran de diverses denúncies interposades pels veïns, el jutjat va ordenar precintar-los perquè els hi faltava tenir en regla diverses llicències i papers.

Els locals, en compliment d'aquesta sentència, van tancar durant diversos mesos el 2009 i van poder reobrir després que l'ajuntament els autoritzés l'activitat. Aleshores, però, el consistori es va oblidar de comunicar aquest tràmit al contenciós administratiu 2 de Girona, que era qui portava el cas. I el 3 de juny del 2013, el jutjat va tornar ordenar fer complir la sentència. A partir d'aquí, els locals van estar clausurats i precintats durant 248 dies. No van poder reobrir fins al 6 de febrer del 2014, després que el mateix jutjat, en una interlocutòria, ordenés que es desprecintessin de manera immediata ja que complien amb la normativa vigent.

Entremig, els veïns denunciants van demanar més proves i informes per provar que els tres bars de nit s'ajustaven a llei. Però la jutgessa ho va desestimar, adduint que aquest tràmit no era necessari, i va ordenar que el Gib's, el Little Gib's i el 900 tornessin a obrir portes. A més, a la resolució, el jutjat també imposava les costes del procés als veïns del carrer Església que van denunciar els locals per sorolls.

Ara, els tres bars, recolzats per la patronal del sector, han passat a l'ofensiva i reclamen danys i perjudicis per aquests vuit mesos de clausura. Tots ells han presentat davant l'Ajuntament una reclamació de responsabilitat patrimonial, on sol·liciten que se'ls paguin 750.000 euros d'indemnització, que han d'assumir tant les arques municipals com també la comunitat de veïns.

Els locals d'oci nocturn asseguren que van patir un tancament "injust", que a més es va allargar de manera innecessària. I aquí, reparteixen culpes entre Ajuntament i denunciants. Al consistori, li critiquen que "oblidés notificar llicències" a veïns i jutjat, i que no s'oposés a la segona clausura. I pel què fa als veïns del carrer Església, la Fecasarm assegura que es van "dedicar a retardar la reobertura dels locals sol·licitant proves pericials totalment innecessàries".

A l'hora de fixar quin és l'import de les pèrdues sofertes, els tres locals compten amb un dictamen de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) que els avala. El document analitza els danys i perjudicis tant patrimonials (com ara el lucre cessant) com morals. Aquests darrers s'avaluen tenint en compte diversos factors, com ara el temps que van estar tancats, el fet que el precinte es va allargar tot un estiu sencer (quan Platja d'Aro és un municipi eminentment turístic) i, per últim, els anys que portaven oberts.

En total, la xifra que reclamen de manera solidària a veïns i a Ajuntament ascendeix a 750.000 euros. Des de la Fecasarm, la patronal subratlla que aquest és el primer cop arreu de l'Estat que es presenta una reclamació d'aquest tipus (que engloba consistori i veïns). "Per desgràcia, molts locals no solen aguantar un període de tancament i acaben tancant sense poder reclamar", conclou la patronal.

stats