Societat 13/11/2014

El govern de Trias admet que el pla d'habitatge és "insuficient" però defensa que al 2010 no hi havia "res"

Antoni Vives presumeix al ple extraordinari sobre desnonaments que hi ha 2.248 habitatges de lloguer social. La PAH fa un balanç "agredolç" del debat

Núria Martínez
3 min

BarcelonaEl mateix matí que una família de Ciutat Meridiana ha estat a punt de ser desnonada, Barcelona ha celebrat un ple extraordinari sobre desnonaments. Davant d'una tribuna plena a vessar de samarretes verdes de la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca (PAH), ha sigut el tinent d'alcalde d'Habitat Urbà, Antoni Vives, i no l'alcalde Xavier Trias qui ha defensat l'acció del govern municipal. L'alcalde no ha intervingut en tot el debat. Vives ha presentat l'informe sobre les polítiques de l'executiu per fer front als desnonaments i ha reivindicat l'actual pla d'habitatge social.Tot i que ha reconegut que és "insuficient", ha volgut recordar que és "el doble que el del 2010".

Vives s'ha mostrat més punyent que de costum i ha retret als partits que formaven part de l'anterior govern que es va actuar "tard i malament". "No hi havia res damunt la taula", ha insistit. També ha presumit que avui hi ha 2.248 habitatges de lloguer social. Tots els grups de l'oposició han coincidit a reconèixer que el problema dels desnonaments per impagament d'hipoteca o de lloguer és "molt greu", que l'oferta d'habitatge públic de lloguer assequible a Barcelona és escassa i que s'ha trigat massa a fer front a la problemàtica.

Per la seva part, la regidora del PSC Carmen Andrés ha denunciat que els centres socials estan col·lapsats "perquè han de donar ajuts perquè Trias no fa política d'habitatge". Després dels retrets de Vives, la regidora ha entonat un 'mea culpa' i ha reconegut mancances del govern anterior. No obstant, ha contestat a Vives que han tingut "tres anys i mig per modificar-les". Una vegada més, el líder del PP municipal, Alberto Fernández Díaz, ha comparat les polítiques del govern municipal amb el procés sobiranista. "Trias té una política d'habitatge de cartró com les urnes del 9-N", ha ironitzat. A més, ha assegurat que Barcelona té habitatges públics buits, i ha preguntat a l'executiu si s'"automultarà" com fa amb els pisos buits d'entitats financeres. Una setmana abans que se celebrés el ple, Vives va anunciar que inspeccionarà fins a 398 habitatges buits de les entitats bancàries en tres barris de la ciutat: Ciutat Meridiana, Trinitat Vella i Besòs, i el Maresme, entre d'altres mesures.

Pel que fa al grup que va demanar la celebració d'aquest ple, ICV-EUiA, ha denunciat que moltes famílies pateixen un situació de la què no en són responsables. El líder ecosocialista a Barcelona, Ricard Gomà, ha iniciat la intervenció posant rostres al drama, i ha parlat del desnonament que s'havia d'executar aquest mateix matí. Davant d'aquestes afirmacions, Vives, visiblement molest, l'ha acusat de recórrer al "monstre de la demagògia" i de jugar amb el dolor de les persones "per un grapat de vots". "Nosaltres no anem amb samarretes de colors, nosaltres anem a treballar", ha insistit el tinent d'alcalde. Gomà ha considerat que el govern només ha presentat "un bany de xifres per tapar un balanç decebedor". A més, ha denunciat que aquest drama només el combaten "eficientment" veïns i moviments socials.

Una vegada més, el regidor d'UxB -on s'integra ERC- Joan Laporta ha donat un cop de mà al govern i ha defensat el pla d'habitatge. No obstant, ha expressat que "encara queda molt per fer" i ha apostat per impulsar mesures urgents d'ocupació i d'habitatge.

Quan ha acabat el ple, la PAH, l'Observatori DESC, la Plataforma 500x20 i la Federació d'Associacions de Veïns de Barcelona (FAVB) han demanat al consistori que intervingui per posar els pisos buits dels bancs de lloguer social. Mercè Pidemont (PAH) ha qualificat el ple "d'agredolç" i ha considerat insuficient la xifra de 2.248 pisos de lloguer social amb què compta el consistori. El portaveu de la plataforma, Carlos Macías, ha denunciat que les mesures municipals no prioritzen aturar els desnonaments, sinó "comprar i construir nous habitatges socials".

stats