Societat 17/06/2021

Només un de cada cinc ingressats a l'UCI hi és per covid

La població de 35 a 39 anys ja pot demanar hora per vacunar-se

4 min
Una infermera a punt d'administrar una vacuna

BarcelonaLa secretària de Salut Pública, Carmen Cabezas, ha anunciat aquest dijous que els nascuts entre el 1982 i 1986, que tenen entre 35 i 39 anys, ja poden demanar hora per vacunar-se contra el covid a la web del departament. Una setmana després d'obrir el torn per a la població de 40 a 44 anys i comprovar que el ritme d'inoculacions és àgil (un 20% han rebut la primera dosi), la conselleria també ha començat a enviar SMS perquè els de 35 a 39 reservin hora per rebre la vacuna a un centre d'atenció primària (CAP) o un punt de vacunació. Només una hora després que s'obrís la possibilitat de programació, s'han registrat pics de 38.000 usuaris per minut intentant agafar dia i hora.

La idea de Salut és anar simultanejant la vacunació de diferents grups d'edat i no esperar a arribar a percentatges molt alts de cobertura per obrir el següent col·lectiu, com havia passat fins ara perquè no quedi "cap punt de vacunació buit". Cabezas ha assegurat que l'acceptació a les vacunes és molt elevada i si fa un mes fins a un 10% de les persones que programaven la seva immunització no s'acabaven presentant per diversos motius, la crida de responsabilitat que es va fer fa unes setmanes ha funcionat. "El percentatge de gent que no es presenta ha baixat fins al 2%", ha celebrat.

El conseller de Salut, Josep Maria Argimon, ha afirmat que l’evolució epidemiològica continua millorant. La xifra de noves infeccions, amb aproximadament 450 diagnòstics a la setmana, continua disminuint de forma lenta però continuada i els hospitals també es buiden gradualment de coronavirus: aquest dimecres hi havia 512 positius hospitalitzats, el 4,5% del total d’ingressats en llits convencionals. Pel que fa a les unitats de cures intensives (UCI), hi ha 179 pacients, 21 menys que el dia anterior. A hores d’ara, doncs, només un de cada cinc malalts crítics té covid.

Amb tot, l’avenç de la variant Delta (originada a l’Índia) obliga a ser molt prudents: és més transmissible i ja suposa el 20% dels casos a tot Catalunya. “Cada vegada agafa més camí”, ha admès Argimon. De fet, Salut pronostica que en dues o quatre setmanes serà la variant predominant. “Està fent el mateix recorregut que va fer la variant Alfa, la britànica”, ha explicat el conseller, que ha avisat que aquest comportament serà molt habitual els pròxims mesos. “No ens quedarem aquí, aniran apareixent noves variants i això és molt indicatiu que la pandèmia no s’ha acabat, tot i que hem d’anar normalitzant la nostra vida”, ha assenyalat.

Necessitat de segones dosis

La variant Delta és més transmissible i s’escapa parcialment de les vacunes, si bé són eficaces per prevenir els seus efectes greus. Salut ha detallat que les primeres dosis d’AstraZeneca i Pfizer tenen només un 33% de cobertura davant la variant Delta. Només quan s'inocula la segona, s'augmenta la protecció fins al 80,8%. Davant d'aquestes xifres, les autoritats sanitàries han tornat a fer una crida a vacunar-se i agilitzar l'administració de les segones dosis.

"Si veiem que la variant Delta es descontrola, prendrem decisions que poden ser un pas enrere", ha conclòs Argimon. L'avís arriba quan falten pocs dies perquè s'acceleri la desescalada amb la reobertura de l'oci nocturn. Amb tot, Argimon ha assegurat que més que aquesta obertura o la revetlla de Sant Joan, li preocupa més que aquesta variant pugui "torçar" la tendència positiva de les dades epidemiològiques.

Aquesta setmana Catalunya ha rebut 531.690 vacunes
  • Pfizer 394.290
  • Oxford 65.600
  • Moderna 50.500
  • Janssen 21.300

En total, 2.161.382 persones a Catalunya tenen la pauta completa i 3.539.676 han iniciat la vacunació, un 85% dels quals tenen 50 anys o més. “Veiem que quan la cobertura d’un grup d'edat passa del 40% o del 50%, la davallada de contagis i ingressos és claríssima, gairebé brusca”, ha explicat la secretària de Salut Pública, Carmen Cabezas. Per això, la programació de segones dosis d'AstraZeneca per a les persones nascudes entre els anys 1952 i 1961 passa a ser de deu setmanes quan, inicialment, havia de ser de dotze.

No obstant això, la franja dels 60 als 69 anys és l'única que té més problemes per vacunar-se, un "forat", segons Cabezas. Una de cada cinc persones no ha volgut rebre la primera dosi i només un 10% té la pauta completa. Aquest és un col·lectiu molt vulnerable al virus, ja que el seu risc d'emmalaltir greument és molt alt, així com d'ingressar, i Salut insisteix que és prioritari vacunar-los.

Sobre si el problema en aquest grup és que només s'inocula AstraZeneca, la vacuna més qüestionada pels infreqüents casos de trombosi i que, tot i així, és la preferida pels col·lectius essencials, Cabezas no ho ha descartat. En efecte, ha admès que probablement caldrà obrir noves estratègies per captar aquestes persones, tot i que no ha concretat si això passarà per oferir-los una altra vacuna.

Accions al sector hortofructícola

Les autoritats sanitàries han comparegut des d’Alcarràs (Lleida), un territori que va patir molt l’any passat, sobretot a l’estiu, amb els diferents brots que van proliferar dins el sector hortofrutícola. Aquest dijous s’ha conegut un focus a l'empresa de cireres Cerima Cherries de Tivissa (Ribera d'Ebre) que ja afecta 71 persones: 60 treballadors i 11 contactes estrets. El departament havia proposat a l'empresa vacunar els empleats amb resultats negatius en el cribatge, com ja es fa amb altres temporers de la fruita dolça. "Se'ls va oferir la vacunació i també la possibilitat d'anar a un punt molt proper a l'empresa, però no va ser possible organitzar-ho", ha explicat Cabezas. Salut està fent inspeccions a l’empresa. "És un brot controlat que s’està estudiant i seguint des de tots el fronts”, ha afegit.

Enguany, la campanya agrària tornarà a estar condicionada per la pandèmia, però es comptarà amb un nou actiu: la vacuna. S’estan inoculant dosis a les mateixes empreses del sector agrari, els CAP; l’Hospital Arnau de Vilanova de Lleida i els punts centralitzats a Lleida i Alcarràs. A més de la vacunació, Salut “ha treballat intensament” en les mesures de prevenció amb agents covid: s’ha posat en marxa un programa d’educació i informació sanitària en què han participat gairebé un miler de persones, així com d’assessorament a un centenar d’empreses hortofructícoles. També s’han intensificat els cribratges i s’han establert circuits per garantir l’aïllament i les quarantenes de treballadors vulnerables quan s’infectin o siguin contactes estrets de positius.

Catalunya vol retirar ja la mascareta a l'exterior

El conseller Argimon ha assegurat que Catalunya continuarà insistint que "es discuteixi" la retirada de la mascareta a l'exterior en determinades circumstàncies. Ha recordat que per fer-ho s'ha de modificar un decret llei estatal. Argimon ha assenyalat que "no deixa de ser curiós" que la qüestió de la mascareta no es tractés en la reunió de dimarts entre el ministeri de Sanitat i les comunitats autònomes, però que el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, afirmés que es retiraria aviat a l'aire lliure.

stats