Societat 11/05/2021

Fins a un 10% de les persones amb cita per vacunar-se no s'hi presenten

Salut ho desvincula del rebuig a les vacunes, que es manté entorn de l'1%

2 min
Inici campanya de vacunacio massiva amb pfizer a persones de 50 a 60 anys, al recinte firal del sucre de Vic
Disponible en:

BarcelonaEntre un 8 i un 10% de les persones que programen la seva vacunació contra el covid finalment no es presenten al punt de vacunació el dia de la cita, segons ha confirmat aquest dimarts el secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon. Això no significa que aquestes persones rebutgin la vacuna o no se la vulguin posar, ja que segons el departament de Salut la taxa de rebuig és molt baixa, entorn de l'1%, sinó que no poden acudir a la cita i no pensen en cancel·lar la vacunació.

Això complica l'organització de la campanya d'immunització perquè força el personal sanitari a buscar altres candidats a qui posar els preparats ja descongelats. "Pfizer, una vegada descongelada, caduca als cinc dies; si obres la safata el dilluns i no poses totes les dosis, el dijous i el divendres la situació es complica perquè es van acumulant", ha explicat Argimon. En aquests casos, els equips de vacunació han de recórrer a les denominades "persones de rescat", aquelles que inicialment no tenien cita programada però estan prioritzades.

"Sobreesforç afegit"

Salut no pot saber els motius pels quals una persona no es presenta al punt de vacunació el dia que li toca. Hi ha persones que agafen cita a la web, i trien el punt de vacunació i el dia i l'hora que prefereixen, però si més tard els contacta el centre d'atenció primària opten per vacunar-se al seu CAP. La majoria no avisen i la dosi que havien reservat inicialment queda pendent d'administrar-se.

Argimon ha assegurat que als punts més grans de vacunació, com la Fira de Barcelona o La Farga a l'Hospitalet, s'han pogut arribar a cancel·lar pics de 400 a 600 vacunes. Tot i que les dosis no es perden, trobar la població per vacunar-se en un temps tan limitat suposa un "sofreesforç afegit" al personal sanitari, que ha de vacunar i alhora buscar nous candidats per a les dosis sobrants. "Per cada persona que no hi acudeix, han de fer unes tres trucades de mitjana. Això significa que, si un dia no venen mig miler de persones, fan 1.500 trucades extres", ha alertat Argimon.

El secretari ha fet una crida a acudir a la cita: "Tenim estratègies de rescat per no perdre cap vacuna, però per això és important que la gent ens avisi per poder citar una altra persona". Si per qualsevol motiu de pes no s'hi pot acudir, Salut demana desprogramar la cita a la mateixa pàgina web o trucar al 061.

stats