Societat 12/03/2014

De Gispert denega que els partits cedeixin el torn de paraula a les entitats en el ple sobre la pobresa

En marxa el debat monogràfic que van demanar el PSC, ICV i la CUP. El 30% dels infants catalans viuen per sota del llindar de la pobresa, una xifra que s’ha disparat els últims anys

Auri Garcia / Sara González
3 min
Navarro, Herrera i Fernàndez, a la reunió preparatòria del ple / CRISTINA CALDERAR

BarcelonaFinalment, tal com estava previst, les entitats socials no tindran la paraula en el ple monogràfic sobre la pobresa que van demanar que se celebrés PSC, ICV-EUiA i la CUP. La mesa del Parlament ja va denegar que fossin convidades a participar, però la coordinadora nacional d'ICV, Dolors Camats, ha fet un nou intent just abans de començar el ple. "Volem cedir els nostres 30 minuts –la durada del torn de paraula dels tres grups convocants– a les entitats", ha demanat Camats. La presidenta del Parlament, Núria de Gispert, però, ha respost que no és possible perquè la mesa del Parlament ja va debatre sobre la presència de les entitats al ple i va determinar "que no era el millor espai" per dialogar amb elles.

Aquest dimecres al matí ha arrencat al Parlament el debat monogràfic sobre l'increment de la pobresa i les desigualtats. El ple té per objectiu debatre la reducció de la pobresa i les desigualtats socials, els col·lectius vulnerables, les conseqüències de la reforma laboral, la garantia de rendes, el dret a l'alimentació, l'accés a l'habitatge i els subministraments elèctrics. El conseller de Presidència i portaveu del Govern, Francesc Homs, va demanar ahir als partits de l'oposició que evitin convertir-lo en un "debat preelectoral". Homs reclama un debat "serè, documentat i tocant de peus a terra", aprofitant el que va definir com una "oportunitat" per concretar possibles mesures per pal·liar els efectes de la pobresa tenint present la situació de les finances de la Generalitat.

La majoria de grups de l'oposició van criticar les paraules d'Homs i li van retreure que hagi posat límits previs al ple sobre la pobresa. Maurici Lucena, portaveu del PSC, va assegurar que les paraules del conseller de Presidència "demostren la gran incomoditat que sent CiU i el seu govern" a l'hora de debatre el problema de la pobresa. Des d'ICV, Laura Massana va qualificar de "vol ras d'estruç" que el Govern digui que ja fa el que pot fer per combatre la pobresa. En una línia similar, el diputat de la CUP Quim Arrufat va advertir que en la lluita contra la pobresa "no hi valen excuses", com la de la falta de pressupost, i que "el ple de la pobresa no ha de servir per parlar de les dificultats del Govern, sinó de les dificultats que passa la gent".

Les receptes de les entitats

Les entitats socials que treballen a Catalunya tenen clar quines són les mesures més urgents i eficaces que ha de prendre el Govern per combatre la pobresa i lluitar contra la desigualtat. A grans trets, proposen garantir l'accés a la renda mínima d'inserció, crear llocs de treball per als més desafavorits i cobrir les necessitats alimentàries, educatives i d'habitatge [Més informació: Les receptes de les entitats per combatre la pobresa]. Segons Unicef Catalunya, el 30% dels infants viuen per sota del llindar de la pobresa, una xifra que s’ha disparat els últims anys perquè, com recorden des de la plataforma Fedaia –especialitzada en infància i adolescència–, durant la crisi econòmica no s’han pres les mesures necessàries per revertir la situació.

Com serà el ple

El ple ha arrencat a dos quarts de deu del matí amb les intervencions dels grups parlamentaris i el Govern. Dijous, a les set de la tarda, es votaran les resolucions. Primer prendran la paraula, per un temps de deu minuts cadascun, els tres grups proposants, per explicar els motius que els han dut a sol·licitar-lo. A continuació, serà el torn del president de la Generalitat, Artur Mas, i de consellers del Govern, que explicaran, sense límit de temps, les seves polítiques i prioritats en aquesta matèria. Tot seguit se suspendrà la sessió durant uns minuts i es reprendrà amb les intervencions de tots els grups parlamentaris per un torn de trenta minuts cadascun. Està previst que al matí intervinguin, per aquest ordre, diputats dels grups d'ERC, el PSC, el PPC i ICV-EUiA, i a la tarda els grups de C's, la CUP i CiU. El govern els podrà respondre, cosa que obriria un nou torn de deu minuts per a cada grup.

Els set grups parlamentaris tindran temps fins dimecres a les nou del vespre per presentar al registre del Parlament les propostes de resolució, que com a màxim poden ser deu per grup. Després, la mesa les estudiarà per poder-les admetre a tràmit i les traslladarà al conjunt dels grups parlamentaris perquè puguin continuar negociant acords. Dijous a les dues del migdia s'acabarà el termini per presentar propostes transaccionals, i a les quatre de la tarda s'acabarà el termini per sol·licitar votacions separades. A les set de la tarda els grups presentaran davant el ple les seves propostes, que es votaran tot seguit.

Aquest és el segon debat monogràfic de la legislatura, després del que es va tenir el 24 i 25 de juliol passat sobre la situació de la joventut i que es va fer a petició conjunta de CiU, ERC, PSC, ICV-EUiA, C's i la CUP.

stats