Societat 28/11/2019

Un any més de polèmica pel pessebre de Colau

L'oposició acusa l'alcaldessa de convertir la plaça de Sant Jaume en un "traster"

M.o.
3 min
El pessebre de la plaça Sant Jaume 2019

BarcelonaA Barcelona no hi ha cap Nadal sense debat sobre on i com es col·loquen els llums i sense polèmica pel pessebre no tradicional de la plaça de Sant Jaume. I totes dues coses conflueixen avui. Aquesta tarda l'alcaldessa, Ada Colau, farà l'encesa oficial de l'enllumenat nadalenc i els més ansiosos ja han pogut veure el pessebre davant l'Ajuntament, que s'inaugura demà i que ja ha motivat les queixes dels grups de l'oposició. Es tracta d'una construcció amb dues cares: en una hi ha les cases de la ciutat vistes des de fora i il·luminades, i a l'altra les capses i caixes on s'acostumen a guardar les figures del pessebre. Una mena de traster. Representa "allò que passa en moltes cases quan es treuen les capses per buscar els objectes que estan amagats i apareixen per Nadal", segons va explicar el tinent d'alcalde de Cultura, Joan Subirats, i és obra de l'artista Paula Bosch. En una capsa hi ha l'infant Jesús, que l'any passat, com el conjunt de figures, estava representat per una cadira al voltant d'una taula parada. En una altra hi ha Maria i en una altra sant Josep. Les figures són les tradicionals però el muntatge no. El pessebre més tradicional es pot visitar, com és habitual, al Museu Marès i també al monestir de Pedralbes.

La proposta més artística, amb tot, ja ha desencadenat la tradicional tempesta de crítiques. La presidenta del grup municipal de Ciutadans, Luz Guilarte, l'ha definit com "el servei gratuït de recollida de trastos vells de l'Ajuntament". I el líder del PP, Josep Bou, ha acusat el govern municipal de muntar una "performance" amb un "pessebre-traster" que té l'objectiu, assegura, de defugir el sentiment religiós del pessebre.

La polèmica de la representació del naixement de Jesús ha acompanyat Colau des que és alcaldessa: va debutar amb una proposta de llibres pop-up, d'aquells que es despleguen; el segon any la proposta guanyadora presentava els personatges dins de bombolles i s'inspirava en el poema Ho sap tothom i és profecia, de J. V. Foix; el tercer any el pessebre era minimalista, amb les figures enfilades dalt de pals esmaltats de color daurat. L'any passat la proposta de les cadires també va generar polèmica i, de fet, la mateixa alcaldessa va fer broma el dia dels Innocents dient que en subhastarien les figures per finançar els llums de Nadal de l'any següent.

Però les polèmiques nadalenques a Barcelona venen d'abans de Colau. El 2004, amb Joan Clos com a alcalde, en lloc d’un llenyataire hi havia un repartidor de butà. L'any següent, en ple debat sobre l'ordenança de civisme, el caganer va desaparèixer del pessebre. El 2008, amb Jordi Hereu al capdavant del govern municipal, la polèmica van ser els avets que s'il·luminaven pedalant. Van costar 214.000 euros i alguns van acabar connectats al corrent elèctric per generar un mínim de llum. L’any següent la novetat va ser la incorporació d’uns galets gegants. I, des de llavors, a banda del pessebre hi ha hagut debats com el de la pista de gel a la plaça Catalunya i la conveniència o no d'avançar el dia de l'encesa oficial de llums.

Els cinc pessebres des que Colau és alcaldessa:

El pessebre de la plaça Sant Jaume 2015
El pessebre de la plaça Sant Jaume 2016
El pessebre de la plaça Sant Jaume 2017
El pessebre de la plaça Sant Jaume 2018
El pessebre de la plaça de Sant Jaume
stats