Societat 22/11/2016

El misteriós pessebre de Colau, un poema nadalenc de J.V. Foix

Tindrà Nen Jesús, Mare de Déu, Sant Josep i uns Reis poc habituals

Selena Soro
3 min
Cada bombolla representa una part del poema nadalenc 'Ho sap tothom i és profecia', de J.V. Foix

BarcelonaEl segon pessebre d’Ada Colau serà, de nou, poc convencional. Si l’any passat presentava un naixement desplegat en forma de conte, enguany serà un poema el que vertebrarà el tradicional pessebre de la plaça Sant Jaume. Fa uns quants dies, operaris de l’Ajuntament van començar a instal·lar una espècie de bombolles de plàstic transparent que van despertar l’interès i la curiositat dels vianants. El tinent d’Empresa, Cultura i Innovació, Jaume Collboni, ha desvelat avui finalment el significat de la misteriosa instal·lació, on cada bola –9 en total– correspon a cadascun dels octosíl·labs del poema nadalenc 'Ho sap tothom i és profecia', de J.V. Foix.

El pessebre, inspirat en el poeta de Sarrià i reinterpretat pels artistes olotins Quim Domene i Toti Toronell, es podrà visitar a partir del dia 25 de novembre, de 10 a 22 hores. Els seus autors, triats per concurs per primera vegada, han presentat aquest dimarts la seva proposta als periodistes, que han definit com una barreja del “Nadal màgic, el religiós i el tradicional”. Així, una de les 9 boles representarà el naixement i tindrà les figures religioses del nen Jesús, la Mare de Déu i Sant Josep. També n’hi haurà una amb l’àngel, que volarà al voltant d’una escena de ball, o una amb els tres reis màgics carregats d’or, encens i mirra. En aquest cas, els monarques seran poc convencionals, i els seus rostres seran els de J.V. Foix, Pau Casals i Joan Miró, “els reis de la cultura dels anys 50”. Combinades amb els versos del poeta català hi haurà també escenes quotidianes de les festivitats nadalenques com ara un sopar, el caga tió o una representació de l’home dels nassos. Collboni, que ha visitat el pessebre amb els mitjans, ha expressat que li semblava “una excel·lent proposta”, si bé va deixar en mans dels barcelonins jutjar-lo. “Tota creació és interpretable, suggestionable i criticable”, ha assenyalat. Els creadors també han instat la ciutadania a expressar les seves interpretacions.

Una altra escena del poema de F. V. Foix representat al pessebre de Barcelona

Cent quilòmetres de llums

El pessebre de Domene i Toronell serà només un dels elements que vertebraran el Nadal 2016 a Barcelona, que donarà el seu tret de sortida dijous 24 amb l’encesa de l’enllumenat festiu. Els més 100 quilòmeetres d’il·luminació decoraran la ciutat fins al 6 de gener, i el botó d’encesa el premerà l’actriu Mercedes Sampietro a la cruïlla de la ronda de Sant Pau amb l’avinguda Paral·lel, en un espectacle creat per primera vegada per a l’ocasió. En total, 77 associacions i eixos comercials han rebut enguany subvencions per valor de 810.000 euros per col·locar enllumenat nadalenc.

Activitats a Plaça Catalunya

Fins al 4 de gener, d’altra banda, la plaça Catalunya acollirà espectacles i activitats esportives per a totes les edats, així com la segona edició de la Fira de Consum Responsable i Economia Social i Solidària, en substitució de la pista de gel. La plaça també tindrà com a protagonista una ballarina mecànica de grans dimensions que representarà “la part romàntica del Nadal” i que evocarà el món oníric i convidarà petits i grans a escriure els seus somnis i penjar-los en un atrapasomnis. L’any passat, es van recollir un total de 33.000 desitjos d’infants i adults a la plaça.

De cara a la Cavalcada dels Reis, per últim, el consistori ha explicat que enguany estrenaran carrosses inspirades en els seus països d’origen: els jardins plàcids del Rei Melcior, el bosc encantat del Rei Gaspar i les sabanes africanes del Rei Baltasar. Pel que fa a la Celebració del Cap d’Any, L’espai escènic format per la Font Màgica de Montjuïc, el Palau Nacional, l’avinguda Maria Cristina, les Torres Venecianes i la plaça d’Espanya acollirà un espectacle de llum, aigua i focs d’artifici al servei d’una coreografia multimèdia, on la música serà la protagonista principal. El pressupost municipal per a totes les accions nadalenques, incloent-hi el pessebre, és d’1,6 milions d’euros.

stats