Societat 13/07/2020

Els casos de covid-19 es tripliquen a Barcelona en una setmana i ja sumen 458

Colau admet "preocupació" però assegura que els 24 brots a la ciutat estan "totalment controlats"

Marc Toro
3 min
L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, en una roda de premsa

BarcelonaL'alerta per l'augment exponencial de contagis de covid-19 també ha saltat a Barcelona. El nombre de nous contagis confirmats amb PCR s'han triplicat en les dues últimes setmanes, passant de 164 a 458 casos. L'alcaldessa, Ada Colau, ha admès aquest dilluns en roda de premsa que l'increment d'infectats –que ha suposat fer 37 hospitalitzacions– "preocupa" al govern municipal, si bé ha deixat clar que la situació no és "alarmant" ni equiparable a la que s'està vivint, per exemple, a la comarca del Segrià. Els 24 "petits" brots repartits per tota la ciutat, tres dels quals en residències d'avis, estan "totalment controlats", ha dit, però ha demanat a la Generalitat que es reforci el sistema de rastreig per evitar que la situació es descontroli.

Colau ha explicat que la major part dels afectats són persones joves o de mitjana edat (dels 15 als 34 anys i dels 35 als 64 anys), molts dels quals asimptomàtics, i que els contagis, gran part dels quals van tenir lloc divendres passat, s'han produït en àmbits de lleure i oci. Una situació que s'associa al "relaxament" estival de la ciutadania. La regidora de Salut, Gemma Tarafa, ha puntualitzat que els positius han augmentat sobretot en dos districtes, l'Eixample (de 45 a 119 casos) i Sants-Montjuïc (de 29 a 116 casos). Segons ha informat l'Ajuntament, tot plegat fa que el nombre bàsic de reproducció del covid-19 pugi a 1.57, que és el nombre de casos nous que cada persona infectada pot arribar a contagiar durant un període de set dies.

Per evitar que la pandèmia es descontroli, Colau ha demanat als barcelonins que extremin les mesures de seguretat –distància social, ús de la mascareta i rentat de mans– i ha sol·licitat al Govern que convoqui aquest mateix dimarts una reunió d'urgència de la Comissió Mixta Ajuntament-Generalitat, que s'encarrega de seguir l'evolució de la malaltia a la ciutat. A l'espera que l'executiu català accepti aquesta reunió, en què Colau creu que també hi hauria de participar l'Ajuntament de l'Hospitalet de Llobregat –on s'estan disparant igualment els casos– i d'altres municipis metropolitans, l'alcaldessa ha avançat que és "absolutament clau" reforçar el dispositiu de rastreig de contactes dels infectats, que ara –ha dit– és "clarament insuficient".

"120 rastrejadors per a tot Catalunya no són suficients per fer aquest seguiment", ha insistit l'alcaldessa. La gerent directora de l'Agència de Salut Pública de Barcelona, Carme Borrell, ha coincidit amb el diagnòstic, explicant que per cada 300 contagis serien necessaris 100 rastrejadors, i ha advertit que si els casos continuen augmentant –les xifres actuals no inclouen els positius de l'últim cap de setmana–, encara se'n necessitaran més.

El confinament està per ara descartat

Colau ha deixat clar que la reunió amb la Generalitat haurà de servir per "anticipar" escenaris i determinar si s'aplica alguna "restricció a Barcelona". Ha descartat, això sí, aplicar en aquests moments un confinament a la ciutat i ha demanat no "precipitar" cap mesura perquè ara mateix la situació no és "alarmant". De moment, l'Ajuntament ha decidit reactivar un dels anomenats hotels salut, amb 80 habitacions, per permetre el confinament adequat a alguns infectats, i també es disposarà de 30 pisos turístics amb el mateix objectiu.

Així mateix, es reforçarà el servei de repartiment d'àpats i d'equipaments de protecció a domicili, en què també es poden fer neteges, desinfeccions i cura d'animals domèstics. El consistori, que anirà informant setmanalment de l'evolució dels brots a la ciutat, recorda que a hores d’ara disposa de material de protecció individual per als serveis públics considerats essencials per a un mínim de tres mesos.

stats