Més presència policial per fer complir el confinament nocturn

La Guàrdia Urbana desplegarà de nit entre un 20% i un 25% d'agents més a Barcelona, i els Mossos 300 policies més

Ara
5 min
Agents de la Guàrdia Urbana intentant desallotjar grups de persones al Born al maig, després de la fi de l'anterior toc de queda.

BarcelonaEl confinament nocturn que entrarà en vigor aquest divendres a la nit portarà més presència policial als carrers dels 161 municipis afectats, per fer complir la nova normativa. El reforç d'efectius a Barcelona es concentrarà a les zones on últimament hi ha hagut més aglomeracions, com les platges. El cap de la Guàrdia Urbana, l'intendent major Pedro Velázquez, ha explicat que els agents del torn de la tarda allargaran l'horari unes hores més "fins que tinguem tranquil·litat i seguretat" i també es reforçarà el torn de nit, amb entre un 20% i un 25% més d'agents.

L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ja va advertir fa alguns dies que demanaria suport als Mossos d'Esquadra per fer complir les restriccions. La cap del cos a Barcelona, la comissària Marta Fernández, ha explicat que hi haurà un "increment dels efectius policials del torn de nit", sobretot als llocs més sensibles on normalment hi ha aglomeracions, i també es faran inspeccions de locals per comprovar que es compleixin els tancaments. En total, hi haurà 300 agents dels Mossos més per tot el país per fer complir el toc de queda a les ciutats i també vigilar que no hi hagi desplaçaments entre municipis. Així, hi haurà 61 patrulles de seguretat ciutadana, 35 dotacions de paisà i 17 més d'ordre públic (ARRO i Brimo).

Aquest matí, el conseller d'Interior, Joan Ignasi Elena, ja havia avançat que el departament destinarà uns dos milions d'euros a hores extres d'agents dels Mossos d'Esquadra, que corresponen a les 100.000 hores extres que s'hauran de fer per donar compliment al confinament nocturn. "I si en fan falta més ja els posarem", ha afegit. D'aquestes 100.000 hores calculades, 30.000 correspondrien a les mesures prèvies al toc de queda i s'hi afegeix una previsió de 75.000 per al toc de queda. Els agents començaran a patrullar a les 22.00 hores per explicar que a partir de la una, sempre que la justícia ho avali, no es podrà ser al carrer.

L'Ajuntament de Barcelona i el Govern han anunciat el reforç policial a la Junta de Seguretat Local. En declaracions als mitjans, el secretari general del departament d’Interior, Oriol Amorós, ha celebrat que el TSJC hagi avalat el toc de queda. Tot i que ha admès que era una mesura que "restringeix drets", ha dit que era "justificada" perquè la situació era "greu". El tinent d'alcaldia de Seguretat de l'Ajuntament, Albert Batlle, ha demanat que als 161 municipis els ciutadans "s'han de tancar a casa seva" a la nit. "Ens hi estem jugant molt", ha dit, i, com Amorós, també ha assegurat que "les dades justifiquen plenament la decisió" que ha pres el Govern i ha avalat la justícia.

La Fiscalia havia avalat la mesura

El Govern va demanar dijous l'aval del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) per decretar un toc de queda nocturn entre la una de la nit i les sis del matí als municipis de més de 5.000 habitants i amb més incidència del covid, un total de 161. Aquest divendres al matí, la Fiscalia Superior de Catalunya s'ha posicionat a favor d'aquest toc de queda, atenent els informes tècnics i sanitaris aportats pel Govern.

En el seu escrit de quinze pàgines, la Fiscalia recorda que l'experiència internacional i local demostra que les mesures preventives de reducció de la mobilitat i el contacte entre persones han sigut "efectives" en la contenció de la transmissió del virus. El ministeri fiscal cita jurisprudència del Tribunal Constitucional i del Suprem, i fins i tot la interlocutòria del Tribunal Superior de Justícia del País Valencià (TSJPV) que fa uns dies va autoritzar una mesura similar a la que ara sol·licita Catalunya. És per això que, ateses les altes xifres d'infecció als municipis afectats, la Fiscalia veu "proporcionada" la mesura d'impedir la mobilitat, excepte per motius justificats, entre la 1 de la nit i les 6 del matí, durant una setmana. "Les mesures tenen un caràcter limitat, perquè s'adapten als nivells de transmissió i positivitat reals en cada moment i per a cada municipi amb indicadors objectius", diu la Fiscalia.

De fet, la clau a l'hora d'avalar la mesura és la interpretació que faci el tribunal sobre si el toc de queda només limita el dret de lliure circulació –com pensa el TSJPV en el cas del confinament nocturn del País Valencià– o si en suposa la suspensió –com ha opinat el TSJ de les Canàries en el cas de Tenerife–. El fet que la Fiscalia vegi amb bons ulls la proposta del Govern tampoc implica que aquest sigui el posicionament de l'alt tribunal. A les Canàries, per exemple, la Fiscalia tampoc es va oposar a la restricció i en canvi la justícia la va tombar.

Si finalment el TJSC no hagués avalat la mesura, el Govern hauria recorregut al Suprem el toc de queda. El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha defensat aquest matí que la proposta que han fet "s'ajusta als criteris de jurisprudència" i, per tant, considera que està "avalada" des d'un punt de vista jurídic. En declaracions des de Figueres recollides per l'ACN, Aragonès ha recordat que el Suprem ja va donar llum verda al cas de les Illes Balears a principis de juny i diu que el "sorprendria" que el TSJC ho tombés. El president també ha advertit que les mesures que s'aplicaran s'aniran retirant "molt a poc a poc", tot i que reconeix que hi ha una gran part de la ciutadania amb "fatiga pandèmica". El govern canari ja ha interposat un recurs similar al Suprem. Si aquest tribunal acaba entrant en la qüestió, la seva decisió fixaria doctrina.

Primera nit amb les noves restriccions

En tot cas, aquesta nit de dijous a divendres ha sigut la primera en què els establiments públics i les activitats han hagut de tancar de les 00.30 a les 6 h, tot i que les activitats recreatives musicals han pogut tancar mitja hora més tard per poder desallotjar el públic. El Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya va publicar dijous les restriccions contra el covid anunciades pel Govern aquest dilluns. Això significava l'entrada en vigor, després que el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) hi donés el vistiplau dimecres. Aquestes noves mesures també limiten les reunions i trobades familiars i socials a un màxim de deu persones, tant en públic com en privat, excepte si són bombolles de convivència, i prohibeixen menjar o beure en grup a l'espai públic.

A Barcelona es van poder veure imatges una mica inusuals, com el tradicional pub Michael Collins, al barri de la Sagrada Família, amb les persianes abaixades a les 00.30 h, o les terrasses dels bars i restaurants de l'avinguda Gaudí sense cap client a mitjanit. Els establiments oberts les 24 hores també han hagut de tancar a les 00.30 h.

Un pub del barri de Sagrada Família tancat a les 00.30 h.
Una botiga 24 h tancada a les 01.00 h al carrer Indústria.
stats