Societat 31/03/2021

Dos empresonats més per les protestes per Hasél

Són uns nois de Lleida que podran sortir si paguen 10.000 euros de fiança

2 min
Enfrontaments entre manifestants i la policia a Lleida per la protesta de l'empresonament de Pablo Hasel

BarcelonaUn mes i mig després que comencessin les protestes per l’empresonament de Pablo Hasél, una jutge acaba d’enviar a la presó dos homes més per les mobilitzacions d’aquells dies. Són dos nois de 27 i 28 anys de Lleida, de nacionalitat espanyola, que els Mossos d’Esquadra van detenir aquest dimarts perquè els atribueixen, entre altres accions, l’atac a dos guàrdies urbans de la seva ciutat que anaven en moto. La jutge els envia a la presó pels delictes d’atemptat a agents de l’autoritat, desordres públics, resistència i desobediència. Els homes podran sortir si paguen 10.000 euros de fiança. A tot això, set persones més continuen empresonades per les protestes per Hasél a Barcelona per la furgoneta cremada de la Guàrdia Urbana.

Segons la policia, un dels nois de Lleida va fer llançaments contra una de les motos i una furgoneta de la Urbana. L’altre va tirar un objecte contundent a un agent que li va impactar al pit i li va causar una lesió. Al marge d’això, els Mossos també els vinculen amb els aldarulls de diversos dies a la capital del Segrià: del 16 –la primera nit de protestes–, el 17, el 20 i el 27 de febrer. La policia els relaciona amb llançaments de pedres i llambordes contra la línia policial, barricades per dificultar el pas de vehicles i enfrontaments amb els agents. Els Mossos han portat aquest dimecres els dos detinguts al jutjat de guàrdia de Lleida, que ha decretat la presó preventiva amb fiança.

Nou persones a la presó

D’aquesta manera, ara són nou les persones empresonades a Catalunya per les manifestacions per Hasél: set per les mobilitzacions a Barcelona i dues per les de Lleida. Fins a la setmana passada hi havia dues persones més a la presó, la dona italiana acusada d'haver cremat la furgoneta de la Urbana i el noi escocès detingut la segona nit d’aldarulls, que van sortir en llibertat després de presentar un recurs. En el cas de la dona italiana va ser la mateixa jutge d’instrucció la que la va alliberar després que el seu advocat aportés un informe, que la Fiscalia va validar, que desmuntava l’atestat dels Mossos. Les fotos i els vídeos recopilats de més d’una desena de fonts diferents demostraven que no és la que surt a les imatges ruixant la furgoneta. Pel que fa al noi escocès, l’Audiència de Barcelona el va alliberar després que el seu advocat al·legués que no hi havia risc de fugida.

Els set altres empresonats per la furgoneta de la Urbana, que continuen a Brians 1, estan a l’espera de l’Audiència perquè els seus advocats han presentat un recurs d’apel·lació –no van fer el de reforma a la jutge d’instrucció–. Es preveu que els pròxims dies es faci la vista al tribunal, que haurà de decidir si accepta deixar-los en llibertat o els manté a la presó preventivament. Des que van començar les protestes per Hasél a Catalunya, els Mossos han detingut unes 150 persones.

stats