Societat 23/03/2021

Les imatges alliberen la dona italiana acusada de cremar la furgoneta de la Urbana

La Fiscalia valida un informe aportat pel seu advocat que desmunta l’atestat dels Mossos

3 min
La furgoneta de la Guàrdia Urbana de Barcelona cremant el dissabte 27 de febrer.

BarcelonaFotos i vídeos recopilats de més d’una desena de fonts diferents han desmuntat la principal detenció de fa quatre setmanes per la furgoneta cremada de la Guàrdia Urbana el dissabte 27 de febrer, l’última nit amb aldarulls en les protestes per Pablo Hasél. La dona italiana de 35 anys a qui els Mossos d’Esquadra li atribuïen l’acció de ruixar la furgoneta amb líquid inflamable no és la que sortia en les imatges. Així ho recull una prova pericial antropomètrica que l’advocat de la dona, José Manuel del Río, va presentar a la jutge d’instrucció de Barcelona que porta el cas. La Fiscalia va validar l’informe aportat per l’advocat i va sumar-se a la petició de deixar en llibertat la dona, que ja ha abandonat la presó.

Ella és l’única dels vuit detinguts per la furgoneta cremada de la Urbana que ha sortit de Brians 1, on van arribar el 3 de març, quan el jutge de guàrdia els va enviar entre reixes. En la interlocutòria, el magistrat va afirmar: “La investigació policial ha pogut determinar que l’investigat A.F. és el que llança el còctel molotov que impacta en un arbre i que va ser la investigada S.C.C. la que llança el líquid inflamable a la furgoneta”. S.C.C. és la dona italiana que ara ha quedat lliure i A.F. l’home italià que els Mossos definien com “el líder del grup”. La policia va qualificar els vuit detinguts –sis italians, una francesa i una catalana– com els més “actius” en les manifestacions per Hasél.

El jutge de guàrdia va anunciar que els investigava a tots pels delictes de pertinença a un grup criminal, intent d’homicidi –per l’incendi de la furgoneta amb un agent a dins–, atemptat contra els agents de l’autoritat, manifestació o reunió il·lícita, desordres públics i danys. La jutge d’instrucció número 2 de Barcelona, que ha assumit el cas, va mantenir-los en presó preventiva, però l’advocat de la dona italiana va presentar fa una setmana un recurs de reforma a la mateixa jutge perquè sabia que tenia una prova que qüestionava l’atestat dels Mossos. L’informe demostrava que la dona no s’assemblava a la de les imatges i que no l’havien detinguda al carrer València sinó al carrer Còrsega.

“La noia que llança el líquid és més alta, prima i jove”, explica Del Río, que afegeix que portava una roba que no coincideix amb la de la detinguda. L’advocat també remarca que la que surt a les imatges, a diferència de la dona italiana, no se li veuen tatuatges al braç.

Què passarà amb la resta?

La pregunta que es planteja a continuació és com pot repercutir l’informe presentat a la jutge en els set altres empresonats, ara que la dona ha quedat lliure amb l’obligació de comparèixer cada 15 dies i la prohibició de sortir d’Espanya. Del Río pensa que “estan més a prop de la llibertat” perquè la prova pericial afecta la investigació. Els altres advocats van presentar un recurs d’apel·lació a l’Audiència de Barcelona –no van fer el de reforma a la jutge–, que està a l’espera del tribunal. Un dels lletrats, Eduardo Cáliz, considera que la prova evidencia que l’atestat “fa aigües”. Cáliz lamenta que hagin de ser les defenses els que aportin els indicis en lloc de la policia. “Des del principi hem mantingut que falta concreció”, assegura.

Estat en què va quedar la furgoneta després que la ruixessin amb un líquid.

Al marge dels vuit detinguts per la furgoneta cremada de la Urbana, de les 142 persones arrestades en les protestes per Hasél a Catalunya només consta que una altra hagi entrat a presó de manera preventiva. És un noi escocès detingut la segona nit de manifestacions a Barcelona a qui atribueixen l’acció de llançar una pedra a una furgoneta policial. El seu advocat, David Aranda, d’Alerta Solidària, explica que aquest dimecres es fa la vista a l’Audiència, per decidir si el deixen lliure, on al·legaran que no hi ha risc de fugida, en contra del que va argumentar el jutjat de guàrdia per enviar-lo a presó.

stats