Presó per al grup més “actiu” contra la policia en les protestes per Hasél

El jutjat els atribueix intent d’homicidi per la furgoneta cremada de la Guàrdia Urbana

Pau Esparch / Germán Aranda
4 min
Un dels detinguts que els Mossos van traslladar dilluns a la nau de Mataró

Barcelona / Canet de Mar / MataróEl jutjat de guàrdia de Barcelona ha decretat presó provisional i sense fiança per a vuit dels detinguts en els aldarulls de dissabte a Barcelona. Són els que formen el grup que des de la Comissaria General d’Informació dels Mossos d’Esquadra, dedicada a la lluita antiterrorista, vinculen amb el moviment anarquista i els disturbis a la capital catalana que van deixar la imatge d’una furgoneta de la Guàrdia Urbana cremant. Se’ls investiga pels delictes de pertinença a un grup criminal, intent d’homicidi –per l’incendi de la furgoneta amb un agent a dins–, atemptat contra els agents de l’autoritat, manifestació o reunió il·lícita, desordres públics i danys. Els detinguts van comparèixer aquest dimarts davant el jutjat d’instrucció número 17 de Barcelona i només van respondre les preguntes de la seva defensa.

Per als Mossos, les vuit persones que integren el grup, cinc homes i tres dones majors d’edat, van actuar dissabte “amb un grau de violència molt elevat”. Són sis italians –cinc homes i una dona–, una francesa i una catalana. A part de la crema de la furgoneta de la Urbana, la policia els relaciona amb els desperfectes a entitats bancàries, els saquejos a botigues i les destrosses al mobiliari urbà. Aquella nit van tenir lloc els pitjors aldarulls des que van començar les protestes per l’empresonament de Pablo Hasél. Llavors es van detenir 14 persones pels disturbis a Barcelona, però el focus se situa en prop de la meitat dels arrestats.

L’acció de ruixar el vehicle policial amb líquid inflamable la va fer la dona italiana del grup, encara que els Mossos valoren que els vuit detinguts hi van intervenir “de manera conjunta”. L’agent que la conduïa va sortir per la porta del copilot. La policia explica que en mobilitzacions anteriors ja havien detectat “un grup molt actiu amb un alt nivell d’organització” que actuava contra els agents. Segons el cos, es cobrien entre ells per evitar les detencions, aprofitant el gruix de gent que assistia a les manifestacions. Els Mossos diuen que dissabte van fer un dispositiu amb l’objectiu de “neutralitzar” aquest grup: primer van arrestar set membres i més tard el vuitè.

"No volem parlar"

La policia també va anar aquest dilluns amb els detinguts a dues cases okupes de Canet de Mar i Mataró, on residirien. Els agents van escorcollar les naus, i aquest dimarts els que encara hi viuen no en volien parlar. “Fora! No en trauràs res, d’aquí!”, cridava per la finestra una jove amb accent italià a la nau de Mataró. “Les coses estan molt calentes, encara no sabem ben bé de què va tot això”, responia molt més amable i en castellà amb accent gallec un home d’uns 40 anys a la porta de l’antiga fàbrica Can Jover de Canet, un edifici modernista dissenyat per Puig i Cadafalch que va tancar el 2011 després de 126 anys dedicats al tèxtil.

L’antiga fàbrica Can Jover de Canet, una de les cases okupes escorcollades

L’alcaldessa de Canet, Blanca Arbell, afirma que la policia municipal ja controlava els okupes que vivien en aquesta antiga fàbrica i que això ha facilitat les intervencions. La Duna, una veïna del davant, xifra en una desena les persones que han anat entrant i sortint de l’edifici des que va ser ocupat. La Sareb, explica Arbell, es va quedar amb la casa pels deutes de la família Jover i l’estiu passat la va comprar un nou propietari que ha fet les denúncies, de la mà del consistori, per fer fora els que hi continuen, perquè s’havia detectat “incivisme”.

La Duna assegura haver vist com un home que porta a la casa des de l’inici, un italià d’uns 50 anys, segons ella, en “va apallissar” un altre que intentava fer destrosses a la nau. “De dia a vegades arribaven furgonetes amb mobles, però quan venien de nit es notava que volien amagar el que portaven”, explica de nou la Duna, que descriu l’italià com el “líder” de la casa. A la façana hi van penjar un cartell en què hi deia “El veritable virus és el capitalisme”.

Vídeo dels escorcolls a les cases okupes de Canet i Mataró

A l’entrada de Canet des de l’estació de tren, dos cartells signats per la casa (autodenominada La Kanka) exposen l’ocupació de la nau i un incident pel qual la policia va escorcollar-la, enmig de la desaparició de cartells electorals i l’aparició de la lletra A encerclada, pròpia dels anarquistes, al lloc de la propaganda. Denuncien que hi va haver “identificacions arbitràries” i “entrades no autoritzades” després dels fets. L’altre cartell adverteix: “Sempre més veurem disturbis i guerrilles que faran tremolar els amos. Cap sindicat, cap partidet vermell aconseguiran frenar la fúria i la ràbia que ja s’estan propagant en cada ciutat”. Més poètics, diuen que volen “Viure lliures, il·luminar els cels amb la llum del foc que cremarà als carrers”.

Festes i concerts il·legals

A Mataró, l’Estrella, veïna del davant de la nau ocupada ja fa uns tres anys, també observa que hi havia “un líder” d’uns 35 o 40 anys, més gran que la resta de joves que viuen a la casa. A ell, diu, no l’han detingut. Hi viuen, segons la Maria José, propietària del bar també del davant, una desena de persones que parlen “castellà, català, italià i francès”, que mai han creat cap problema amb els veïns més enllà de les festes i concerts il·legals, que coincideixen en xifrar en tres, dues de les quals durant la pandèmia.

“Una vegada vaig anar a un concert i la música estava tan alta que no se sentia ni la veu del cantant”, relata l’Héctor, que viu paret per paret amb la nau i que després no ha tingut cap contacte amb els okupes. Curiosament, ell va ser un dels fundadors de l’Oficina d’Okupació de Barcelona i va acabar desmarcant-se del moviment, per discrepàncies amb l’ala més radical i per la manca d’estratègia. “Van votar en assemblea si trencar-me les cames. Per sort va sortir que no. L’anarquisme més individualista s’està imposant, el de destruir-ho tot encara que no s’aconsegueixi res”, reflexiona.

stats