BARCELONA
Societat 05/11/2014

El pressupost de Trias: més despesa social i menys inversions

L’Ajuntament presenta uns comptes per al 2015 de 2.550 milions

Núria Martínez
3 min
El pressupost de Trias: més despesa social i menys inversions   Reformes en 21  passos de vianants  de la Meridiana

BarcelonaSón els últims pressupostos del mandat -els comptes del 2015-, els últims que es validaran abans de les eleccions de la primavera vinent. I seran un altre examen per a l’equip de govern liderat per Xavier Trias. La tinenta d’alcalde d’Economia, Sònia Recasens, va presentar ahir el projecte de comptes municipals, que ascendeixen a 2.550 milions d’euros. La xifra és lleugerament inferior als 2.574 milions d’euros del pressupost del 2014, però un 2,8% superior a l’estimació de liquidació d’aquest any. Recasens va insistir que són uns pressupostos “per millorar la qualitat de vida” dels barcelonins, sense fer dèficit ni incrementar el deute. Va argumentar que la prova d’això és que hi ha un increment d’un 4,6% de la despesa corrent (87,8 milons d’euros). Les despeses orientades a polítiques socials pugen un 13,3% (64,3 milions).

Fa gairebé dues setmanes, en un dinar al Círculo Ecuestre, l’alcaldable del PSC, Jaume Collboni, va oferir un pacte al govern per a l’aprovació dels pressupostos del 2015. Collboni va assegurar que s’abstindrien en la votació si inclouen més accent social. L’abstenció la condicionava a tres requisits: una disminució de les tarifes del transport públic, l’extensió del dret a l’educació de 0 als 3 anys i augmentar els recursos destinats a ocupats de llarga durada. El projecte de pressupost que va presentar Recasens inclou tres titulars semblants als que el PSC demanava. La tinent d’alcalde d’Economia va explicar que es reforçarà el servei d’atenció a persones en situació de pobresa (3,4 milions) i d’atenció a la gent gran (3,2 milions), entre altres mesures de promoció social. Pel que fa a la promoció de l’ocupació, es destinaran 25,6 milions en el programa de suport a l’emprenedoria, l’empresa i l’ocupació. En educació, es preveu una dotació més alta de recursos per a les escoles bressol (un increment d’1,1 milions d’euros), per als ajuts de menjador (1 milions més) i per al funcionament de centres educatius públics i altres mesures (8,1 milions extres). Pel que fa al transport públic -la línia vermella de Collboni per facilitar-ne l’aprovació-, els comptes preveuen incrementar la dotació per a la xarxa de transport públic metropolità (16 milions d’euros), entre altres mesures.

Pendents del PSC

El projecte de CiU no inclou la rebaixa de la tarifa del transport públic que exigeix Collboni. Tot i que Recasens va assegurar que les negociacions caminen amb “pas ferm”, el PSC va considerar que les propostes “són insuficients”. Així ho van explicar fonts socialistes a l’ARA, que afegien que hi ha “malestar i disgust” després de conèixer la lletra petita per la premsa. En el capítol d’inversions, el pressupost les xifra en 381 milions, 45 milions menys que l’exercici anterior. No obstant, Recasens va destacar el compliment dels imports previstos en el Programa d’Inversions Municipal (PIM), que preveu les inversions per al mandat 2012-2015. La previsió inicial era de 1.606 milions d’euros i amb el pressupost del 2015 inclòs arriba als 1.749 milions d’euros. Els pressupostos es votaran aquest dijous en comissió extraordinària d’economia, empresa i ocupació. Si tiren endavant, iniciaran un període de 15 dies d’exposició pública i arribarien al ple del 19 de desembre.

Reformes en 21 passos de vianants de la Meridiana

L’Ajuntament de Barcelona ha instal·lat diversos elements de senyalització i abalisament per incrementar la protecció de les voreres-refugi situades a la zona central de la calçada de 21 passos de vianants de l’avinguda Meridiana. L’amplada de l’avinguda fa que sovint els vianants hagin de creuar-la en dos temps i esperar-se en un espai limitat enmig d’una via de quatre carrils per sentit. Els 21 passos de vianants que s’han millorat estan situats en el tram de la Meridiana d’entre el carrer València i el passeig Fabra i Puig. Les reformes es van iniciar a principi de la setmana passada i estan en procés de finalització.

stats