Societat 16/05/2016

Xavier Marcé renuncia a ser el comissionat de Cultura de Barcelona

El vicepresident de la productora Focus fa un pas enrere davant el veto d'Ada Colau

E. Borràs / X. Cervantes / J. Masdeu
3 min
Xavier Marcé serà el nou comissionat de Cultura de l'Ajuntament de Barcelona

BarcelonaEl nomenament de Xavier Marcé com a comissionat de Cultura de l'Ajuntament de Barcelona, que divendres es donava per fet, ha dut a la primera crisi del pacte entre Barcelona en Comú i el PSC, que tan sols és un preacord i quan encara l'han de ratificar tots dos partits. Marcé ha confirmat a l'ARA que renuncia a ser el nou comissionat i que fa un pas enrere. El seu possible nomenament havia causat rebuig a la formació d'Ada Colau, que l'ha vetat.

"En el preacord amb el PSC el que tenim acordat és que Jaume Collboni sigui tinent d'alcalde de Cultura i assumeixi directament la responsabilitat", ha declarat aquest vespre l'alcaldessa, Ada Colau, a Nova York, on és en una visita oficial. "El nom de Xavier Marcé no està sobre la taula", ha insistit Colau, i ha afegit: "Qualsevol nomenament s'haurà de fer des del consens". Tot i que divendres el nomenament de Marcé es donava per fet, Colau manté que el veto no és una crisi del pacte PSC-BComú. "Jo no parlaria de crisi, estem treballant des del consens i poden haver-hi diferències", ha declarat.

Des de Barcelona en Comú es criticava el possible nomenament de Xavier Marcé –vicepresident de la productora teatral Focus i president de la patronal del sector, Adetca– perquè "no és una persona de consens". Segons fonts del partit d'Ada Colau, Marcé –que havia tingut anteriorment càrrecs culturals de pes en l'administració socialista, a l'Ajuntament i la Generalitat– era una "línia vermella", perquè representa un model cultural que xoca amb el que s'estava intentant desenvolupar a l'Institut de Cultura de Barcelona (Icub) dels 'comuns' sota el mandat de la comissionada Berta Sureda.

"He demanat a Collboni que no posi en perill un possible pacte, em retiro i em poso a la seva disposició pel que consideri oportú", ha declarat aquest vespre Marcé a aquest diari. "L'he alliberat de qualsevol compromís que hauria assumit amb mi", ha insistit després de saber que s'havia "posat en qüestió" el seu nomenament. Al matí admetia que la situació no era "gens còmoda", però assegurava que encara no sabia si seria o no comissionat. Al cap d'unes hores ja hi havia renunciat. "No s'ho espera ningú, tot això, perquè penses que tot plegat és més seriós", ha explicat.

Des del PSC, per la seva banda, ni confirmen ni desmenteixen que els 'comuns' hagin vetat el nomenament de Marcé com a comissionat de Cultura. Però arran de la polèmica el partit ha enviat un comunicat on es diu que els càrrecs que depenguin del PSC "es determinaran un cop ambdues formacions hagin ratificat de forma definitiva l’acord" i que els que corresponguin a Cultura i Innovació "dependran directament del seu titular, Jaume Collboni".

Això es traduirà en el fet que Collboni assumirà directament la regidoria de Cultura –així ho ha ratificat l'alcaldessa mateix–. Tanmateix, que Marcé no sigui comissionat de Cultura, però, no vol dir que no tingui cap càrrec en aquesta àrea. Fonts del PSC asseguren que Collboni compta integrar-lo a l'equip, encara que ara no sigui clar en quina posició ho faria.

El Pacte entre el PSC i BComú, que tot just es va escenificar divendres, implica que Jaume Collboni sigui segon tinent d'alcalde i es quedi les àrees d'Empresa, Cultura i Innovació. De moment, però, el que hi ha és un preacord que encara han de ratificar les bases dels partits. Que Marcé no sigui el comissionat de Cultura, tal com es preveia divendres mateix, pot facilitar que les bases de BComú ratifiquin el preacord.

Llicenciat en ciències econòmiques, el vicepresident de Focus ha estat vinculat al llarg de tota la seva carrera a l'àmbit de la cultura i a l' administració socialista. Marcé va ser director general de l'Institut Català d'Indústries Culturals –2004-2007, en l'etapa del president Pasqual Maragall–, va ser director de Recursos i d'Acció Cultural de l'Icub i director del Pla Estratègic de Cultura de Sabadell. És articulista al diari ARA i col·labora amb diversos mitjans. També ha estat professor de gestió cultural i de l'assignatura d'indústries culturals a la Universitat Pompeu Fabra.

stats