ENSENYAMENT
Societat 03/03/2016

La primera FP ‘online’ disponible en una universitat

La UOC i els Jesuïtes oferiran quatre cursos a partir del setembre

Núria Martínez
2 min
A partir del setembre hi haurà disponibles quatre cursos de FP online. Estan dirigits especialment als joves de 25 anys.

BarcelonaEstudiar formació professional (FP) per internet en una universitat ja és possible. O, com a mínim, ho serà a partir del mes de setembre. Així ho van anunciar ahir Jesuïtes Educació i la Universitat Oberta de Catalunya (UOC), que oferiran conjuntament quatre cicles formatius a partir del curs 2016-2017. Es podrà estudiar màrqueting i publicitat, gestió de vendes i espais comercials, desenvolupament d’aplicacions web i administració i finances. Segons va apuntar el director general de Jesuïtes Educació, Xavier Aragay, la intenció és que en un futur es puguin fer més cicles, però no va concretar ni quan ni quants. Fins ara la FP online es podia cursar en diversos centres, però no a través d’una plataforma universitària.

Es tracta de cursos privats de 65 crèdits -de moment no compten amb subvencions de la Generalitat-, amb un cost de 75 euros per crèdit. “A l’Institut Obert de Catalunya valen 50 euros i tenen subvencions. Això demostra que estem fent un esforç per oferir els cursos a aquest preu”, va defensar Aragay. En aquest sentit, va reivindicar que es tracta d’“una aposta important per a qui vulgui estudiar una FP diferent” i va recordar que hi ha molta gent de diverses edats que busquen camins alternatius. Els cursos, però, estan dirigits fonamentalment a persones de 25 anys. Els estudiants podran escollir estudiar en català o castellà, i s’espera que en un futur també en anglès. Pel que fa a la inscripció, calculen que registraran “centenars d’estudiants”.

¿Però com s’organitza una FP online? El mètode d’avaluació serà continu i inclourà autoavaluació, coavaluació i avaluació del professorat. Això vol dir que durant el curs s’aniran posant proves a mode de preparació i que s’avaluarà mitjançant exàmens presencials. També s’haurà de realitzar un treball final i la matrícula serà contínua, és a dir, els estudiants interessats en alguna d’aquestes FP podran començar el curs quan vulguin. Quant a detalls més concrets sobre el funcionament dels cursos i la FP online, la UOC i Jesuïtes Educació van assegurar que s’explicarien més endavant.

Requisits d’accés

Els requisits d’accés als cursos són els mateixos que en una FP superior presencial. A més, una vegada superat el cicle formatiu, els estudiants podran realitzar estudis universitaris. Tot i que la UOC és qui facilitarà la plataforma online, el títol el proporcionaran els Jesuïtes. Actualment la Companyia de Jesús imparteix 26 cicles formatius de grau superior de dotze famílies professionals diferents. “La FP està poc implementada a Espanya, mentre que a l’Europa dels 27 el percentatge és molt més elevat”, va expressar ahir el rector de la UOC, Josep Anton Planell, que va defensar que amb aquests cursos pretenen eixamplar la franja de tècnics superiors a Catalunya. Mentre que a la UE gairebé el 47% dels ciutadans han cursat estudis secundaris superiors, tant a Espanya com a Catalunya aquest percentatge no arriba al 23%.

En l’última dècada, el nombre d’estudiants en formació professional de grau superior a distància s’ha incrementat, però la xifra total segueix sent molt baixa. El curs 2007-2008 era de 1.340 alumnes i actualment, durant el curs 2015-2016, s’ha enfilat fins als 13.400 estudiants.

stats