Societat 24/11/2015

Prohibir la banyera: el consell compartit del rei de Suècia i Hugo Chávez

L'exministre Cañete és un altre polític que va recomanar dutxes d'aigua freda per combatre el canvi climàtic

Mario Martín Matas
2 min
El rei de Suècia, Carles XVI Gustau

BarcelonaLluitar contra el canvi climàtic amb la manera de rentar-se. Aquest és el missatge públic compartit per tres representants del poder que, a priori, poc tenen a veure: el rei de Suècia, Carles Gustau; el difunt líder de la revolució bolivariana, Hugo Chávez, i l'exministre d'Agricultura espanyol i actual comissari europeu d'Energia i Canvi Climàtic, Miguel Arias Cañete.

L'últim a sumar-se a aquesta tesi ha sigut el representant reial. En una entrevista amb el diari suec 'Svenska Dagbladet' del cap de setmana passat, Carles Gustau confessa que ha iniciat una croada per convertir el seu palau d'Estocolm en un edifici més verd, tot i que és complicat perquè és molt antic, assegura. "Hauríem de prohibir tots els banys, imagina això", li diu el monarca al periodista en un moment donat. Tot i que assegura que la seva opinió conté un "lleuger to d'acudit", afegeix que hi ha una "petita guspira de veritat, perquè són els petits detalls els que tenen un efecte enorme". De fet, el rei també confessa que va pensar-hi, en això, durant un bany del qual estava gaudint en un lloc que no tenia dutxes: "Vaig pensar: 'No em puc creure que estigui fent això'. Em vaig sentir bastant avergonyit", va insistir.

Carles Gustau, que en el passat havia aparegut en una biografia no autoritzada com a responsable de diversos escàndols per la seva fama de seductor, ha iniciat una campanya en defensa de l'ecologisme i, de fet, explica que condueix un cotxe híbrid i menja poca carn. Carles Gustau té previst assistir a la Cimera de París contra el canvi climàtic, una cita en què ha promès que s'esforçarà per aconseguir un bon acord. "Aquest és sense dubte el problema mé sgros que tenim ara", va precisar, i per això en parla durant tots els viatges que fa: "És una oportunitat i un deure que tinc", rebla.

Ara bé, la idea de limitar els banys i només dutxar-se no és nova. Sis anys abans, l'octubre del 2009, i enmig d'una forta sequera i els recurrents problemes de subministrament elèctric, el llavors president de la República Bolivariana de Veneçuela, Hugo Chávez, va recomanar a la població fer dutxes comunistes que no duressin més de tres minuts. "Hi ha gent que es posa a cantar mitja hora al bany. Quin comunisme és aquest?", es va preguntar en una de les seves nombroses i extenses al·locucions televisives. De fet, Chávez va anar més enllà i va assegurar que ell s'havia cronometrat i havia comprovat que els tres minuts eren més que suficients. "No faig pudor", va afegir.

A mig camí entre tots dos es va quedar el ministre espanyol d'Agricultura i Medi Ambient i actual comissari europeu d'Energia i Canvi Climàtic, Miguel Arias Cañete, que l'abril del 2013 va recomanar dutxar-se amb aigua freda per estalviar energia. Ho va fer davant la que en aquells moments era la comissària europea d'Acció pel Clima Connie Hedegaaard, que va assegurar, seguint el comentari de Cañete i en to de broma, que no estava disposada a renunciar a les seves dutxes d'aigua calenta. "Mentre s'espera que surti aigua calenta es malgasta molta aigua", havia assegurat Cañete, que va prometre que ell ho feia així, "abans de consumir mig litre d'aigua més".

stats