Societat 15/07/2016

El propietari de la llibreria Europa, Pedro Varela, s'entrega i entra a presó

No ha pagat els 30.000 euros de fiança que li reclamava el jutge

Enric Borràs
2 min
Part dels 15.000 llibres que han comissat i que es trobaven a la llibreria Europa de Barcelona

BarcelonaPedro Varela, el propietari de la Llibreria Europa i impulsor d'Ediciones Ojeda, des d'on es publicaven i venien llibres que inciten a l'odi i la discriminació segons la investigació policial, ha entrat avui a la presó després de lliurar-se aquest matí a la Ciutat de la Justícia. Tenia una ordre de cerca i captura des que es va fer l'operació policial divendres de la setmana passada.

Varela era l'últim dels quatre membres de l'associació cultural Editorial Ojeda, des d'on es gestionaven les publicacions i la llibreria, que faltava per localitzar. Divendres de la setmana passada ja es van arrestar tres persones més però quan es va fer l'operació Varela era fora de casa seva, passant uns dies de vacances. Ahir, a través d'una pàgina de Facebook que li dóna suport, va anunciar: "demà al matí ingresso jo mateix a presó".

Pedro Varela ja dorm a la presó

De fet, s'ha presentat al jutge, que n'ha ordenat un empresonament preventiu evitable amb una fiança de 30.000 euros. Amb tot, però, no l'ha pagada i ha entrat a la Model. La llibreria, l'editorial i les webs de totes dues continuen tancades, des de divendres passat, com a mesura cautelar arran d'una ordre judicial.

La investigació coordinada pel fiscal de delictes d'odi i discriminació de Barcelona, Miguel Ángel Aguilar, indica que a través de la llibreria i d'una web es venien materials i es difonien missatges que constitueixen un delicte contra els drets fonamentals i les llibertats polítiques per promoure i incitar, directament o indirectament, "a l'odi, hostilitat, discriminació o violència contra persones, grups o associacions per raó de la seva ideologia, religió o creences".

stats