Prostitució: un negoci de cinc milions d'euros al dia

Els beneficis, com tot el que envolta el sexe de pagament, són estimacions perquè en una gran part es mou en l'economia submergida

2 min
Una dona esperant clients a la Ronda Sant Antoni de Barcelona, la setmana passada
Dossier Prostitutes: víctimes o treballadores? Desplega
1
Prostitutes, ¿víctimes de la violència o treballadores del sexe?
2
"Sempre m'havien dit que era culpa meva perquè un cop vaig dir que sí"
3
Prostitució: un negoci de cinc milions d'euros al dia
4
"Em vaig dir, d'acord, ho faig per tirar endavant"
5
"Sobrevisc comercialitzant el meu cos"
6
"Vaig deixar el club perquè pel meu compte guanyava el doble que Zapatero"
7
“No podia permetre que els meus fills no tinguessin ni regals de Nadal”
8
Què han fet altres països?
9
La prostitució divideix l'esquerra al Congrés
10
“Si no lligàvem ràpid agafàvem el cotxe i anàvem de putes”
11
La indignitat de regularitzar la prostitució
12
Treure poder a la policia, donar-lo a les prostitutes
13
Valentia per abordar la prostitució

MadridÉs difícil, per no dir impossible, parlar d’economia i prostitució. Com que és una activitat no regularitzada –però tolerada– fa aflorar tota una economia submergida sobre la qual no hi ha xifres oficials ni fiables que indiquin quants diners pot arribar a moure a Espanya, per bé que s’estima que són sumes ingents. La memòria de la Fiscalia de l’Estat de l’any 2019 també apunta en aquesta direcció: indica que el proxenetisme, és a dir, la prostitució sota la direcció i dependència d’un proxeneta que s’hi enriqueix (segons la definició de la Fiscalia) mou uns “cinc milions d’euros diaris a Espanya, segons càlculs policials”. La Fiscalia afegeix que “constitueix un negoci en auge”. Al seu torn, l’Institut Nacional d’Estadística (INE) va incloure per primer cop l’any 2016 la prostitució en les dades econòmiques i va estimar que representa el 0,35% del producte interior brut (PIB).

Tanmateix, aquestes són xifres que alguns experts han demanat que es llegeixin amb cautela, ja que és impossible tenir un càlcul fiable d’aquelles activitats que no estan dins la llei. És per això que avui dia no hi ha una estimació de quin impacte, en termes econòmics, tindria la regularització de la prostitució, que afectaria les cotitzacions, però també al mercat laboral i els impostos, entre altres.

Els locals on hi ha dones que exerceixen la prostitució es registren a través d’altres sectors legalitzats, com per exemple bars de copes o hostals, i declarant per la consumició de begudes i desentenent-se de què passa a l'interior de les habitacions entre les prostitutes i els clients. Això també dificulta saber quants clients acudeixen a la prostitució, quantes treballadores sexuals hi ha i quantes s'hi dediquen per compte propi o quants empresaris, en total, viuen del sector. Segons Nacions Unides la prostitució és el segon negoci que més diners mou a tot el món, per darrere del tràfic de persones, que sovint també hi està vinculat.

Dossier Prostitutes: víctimes o treballadores?
Vés a l’ÍNDEX
stats