Societat 09/10/2018

Risc de pluges abundants que poden superar els 100 l/m2 a Catalunya fins a aquest migdia

Amb el pas de les hores els ruixats i tronades aniran quedant concentrats cada cop més a les comarques de Girona

Miquel Bernis
2 min
Els xàfecs d'aquest matí han agafat de sorpresa els barcelonins

BarcelonaUna situació de pluges fortes i molt abundants està marcant el temps d’aquesta primera part de la setmana. L’aiguat més violent d’ahir es va produir a Mallorca, on una tempesta molt forta i persistent va provocar el desbordament del torrent de Sant Llorenç des Cardassar. La riuada es va endur una gran quantitat de cotxes i va provocar greus inundacions al poble. El Govern Balear va confirmar ahir a la nit la mort de dues persones a Sant Llorenç i les tasques de rescat continuaven a última hora de la nit. Per avui s’han suspès les classes tant a Sant Llorenç com als pobles del voltant. Les pluges van durar fins a quatre hores i van arribar a acumular més 220 l/m 2 a la Colònia de Sant Pere, al terme d’Artà. El nivell de l’aigua va pujar tant en algunes cases que diverses persones van haver de refugiar-se a la teulada.

A Catalunya, al matí una primera tongada d’aiguats molt locals va ocasionar problemes importants a Barcelona. Una tempesta molt petita es va quedar estancada més d’una hora entre Montjuïc, Sants i les Corts, on es van arribar a acumular 98 l/m 2. Diverses parades del metro van veure com l’aigua entrava a raig a les andanes, i les línies L1, L3 i L5 van tenir incidències fins a primera hora de la tarda. El telèfon d’emergències 112 va rebre més de 200 trucades durant el matí, gairebé totes provinents del Barcelonès. Diverses escoles de barris com les Corts i el Poble-sec van quedar totalment inundades.

Al vespre les tempestes van tornar a guanyar força, i a Sitges una tempesta molt violenta però curta va fer caure alguns arbres i elements del mobiliari urbà, després de provocar un cop de vent de fins a 92km/h. A Tarragona durant el vespre els aiguats hi van acumular 78l/m 2 i a Constantí 61.

A dos quarts de set de la tarda, amb una primera massa de pluges arribant per mar ja a tocar de la costa, Protecció Civil activava la fase d’alerta del pla Inuncat. El Meteocat té actius avisos per intensitat i acumulació de pluja en moltes comarques de l’est, la majoria de les de Barcelona i de Girona, però també al Camp de Tarragona. Avui amb el pas de les hores els ruixats i tronades aniran quedant concentrats cada cop més a les comarques de Girona, on és més probable que el dia acabi amb registres superiors als 100 o als 150 litres per metre quadrat.

Al mes d’octubre, amb un Mediterrani encara força calent, una bossa d’aire fred en altura i vent de mar cap a terra en superfície són el còctel quasi perfecte per provocar una situació de pluges fortes i aiguats que facin mal. Les tempestes no duraran més enllà d’aquesta tarda, però podrien tornar diumenge.

stats