Seguretat
Societat 11/01/2023

Protecció Civil enviarà les alertes al mòbil en cas d'emergència a partir de l'1 de febrer

L'organisme farà aquest any quatre proves per arribar "al 100% dels ciutadans"

2 min
Dos dels clients que han quedat confinats  dins del supermercat.

ReusEl sistema d'alertes per mòbil en cas d'emergències a Catalunya el començarà a gestionar la Generalitat a partir de l'1 de febrer, segons ha explicat aquesta tarda el conseller d'Interior, Joan Ignasi Elena. Aquest sistema de prevenció, fruit d'una directiva de la Unió Europea, el gestionava fins ara el govern de l'Estat, de manera que si hi havia una emergència a Catalunya, calia demanar a Madrid que activés l'avís. "La proximitat garanteix una major eficàcia i en la mesura que els operatius que han de gestionar les emergències són de la Generalitat, com els Mossos i els Bombers, té sentit que qui activi aquest missatge sigui qui ho coordina", ha justificat el conseller. Aquest traspàs no s'ha fet només a Catalunya, sinó a totes les comunitats autònomes.  

El conseller ha insistit que és un sistema d'emergències, de manera que només s'activarà quan sigui necessari, és a dir, en cas de confinament (per un risc químic, per exemple) o si es produeixen inundacions o incendis. "No és un sistema per informar o donar missatges en un període de normalitat. Només s’activa quan hi ha emergències", ha dit.

Els telèfons d'última generació ja porten aquest sistema integrat mentre que en els més antics cal configurar-lo. El procediment és molt senzill: quan Protecció Civil ho consideri podrà enviar un avís amb el text que vulgui perquè el rebin tots els mòbils connectats a Catalunya.

Per garantir que el sistema EU-Alert funciona, el conseller ha explicat que faran quatre proves al llarg d'aquest any i que afectaran "el 100% de la ciutadania". És a dir, que tots els catalans rebran al llarg de l'any un SMS de Protecció Civil en què se'ls informarà que s'està provant aquest sistema d'alerta. El text estarà en català, castellà i anglès.

575 sensors a la petroquímica

Pocs dies abans del tercer aniversari de l'accident al polígon sud de la petroquímica, el conseller Elena ha anunciat que ja hi ha 56 sensors que mesuren les emissions de clor i de sulfur d'hidrogen i que al llarg d'aquest any n'entraran en funcionament 575 més que mesuraran vuit productes diferents, entre els quals l'òxid d'etilè, el que estava manipulant Iqoxe el dia de l'accident. Al llarg d'aquest any també s'instal·laran 13 sirenes més, que hauran de sonar en cas d'emergència química.

El conseller ha recordat el recent simulacre que es va fer a Tarragona i ha destacat les millores, sobretot en l'àmbit de la formació i de la comunicació, que ha activat Protecció Civil des de l'accident i ha assegurat que les empreses "també s'hi estan posant".

stats