Societat 01/10/2013

Protecció Civil descarta un gran terratrèmol malgrat l'augment de l'activitat sísmica

Les autoritats destaquen que la zona és d'un perill sísmic "no menyspreable", però creuen que un sisme de gran magnitud és improbable

Efe
2 min
La plataforma del magatzem de gas Castor / Tjerk van der Meulen

BarcelonaProtecció Civil de la Generalitat assegura que malgrat l'increment del nombre de terratrèmols registrats en les últimes hores al sud de Catalunya i nord de Castelló, l'activitat sísmica es produeix en una falla a l'interior del mar, cosa que evitaria "un sisme de gran magnitud". Aquesta matinada, a les 5.02 h, s'ha registrat un nou terratrèmol de 4,2 graus en l'escala de Richter, un sisme que supera en 3 dècimes el de la matinada anterior, que ja era el més gran registrat des de la dècada dels anys trenta del segle passat a la zona.

En un comunicat, la DGPC informa que a través del Centre de Coordinació Operativa de la Generalitat (CECAT) està fent un seguiment de l'evolució de la sèrie de sismes iniciada el 8 de setembre i assegura que, malgrat que es constata "un increment de les magnituds sísmiques registrades en les últimes hores, aquestes no han assolit valors d'intensitat que puguin provocar danys en edificis i infraestructures".

Protecció Civil destaca que "la zona és d'un perill sísmic no menyspreable i, per tant, tampoc es pot descartar una tendència al creixement en la magnitud dels sismes. Les eines actuals no permeten predir la tendència exacta de la sèrie sísmica, és a dir, si es mantindrà o desapareixerà l'activitat sísmica en els pròxims dies", afegeix el comunicat.

Aquests sismes es produeixen a l'entorn del magatzem de gas natural Castor, davant les costes de Vinaròs (Castelló). El projecte Castor, amb una inversió de 1.200 milions d'euros, intenta aprofitar un antic pou petrolífer a 1.750 metres de profunditat sota el nivell del mar per subministrar fins a un terç de la demanda de gas del sistema. Els experts consideren que la injecció de gas pot haver provocat l'onada de sismes −més de 300− que s'ha produït des de principis de setembre, la majoria, de baixa intensitat.

El ministeri d'Indústria va ordenar el 26 de setembre el cessament temporal de l'activitat d'extracció de gas a la planta per investigar les causes de l'augment de l'activitat sísmica a la zona.

La Generalitat disposa del pla especial d'emergències sísmiques de Catalunya (Sismicat) per donar resposta ràpida en cas que es produeixi un sisme important en qualsevol punt del país amb l'objectiu de minimitzar els possibles danys a persones, béns i medi ambient, i que permeti restablir els serveis bàsics per a la població en el menor temps possible. La sèrie sísmica produïda fins ara no ha requerit l'activació d'aquest pla.

Protecció Civil recomana que la ciutadania estigui atenta a la informació d'autoritats i canals oficials de les administracions públiques.

stats