"Ens han venut com un ramat!": protesta pel tancament sobtat d'una escola a Gràcia

Les famílies de l'Escola Patufet denuncien que la decisió arriba quan ja s'ha acabat el període de preinscripció escolar

Un centenar de professors, famílies, alumnes i exalumnes de l'Escola Patufet del barri de Gràcia s'han concentrat aquest divendres a la tarda a la plaça Joanic després que dijous a la tarda van saber de forma sobtada –i mitjançant un correu electrònic dels propietaris– que el petit centre concertat de 50 anys d'història tanca les portes, i que alumnes i professors passen a dependre de La Salle.

"Ens han venut com si fóssim un ramat", ha protestat Anabel Expósito, representant de l'AMPA, i ha destacat que l'anunci del tancament del centre arriba quan ja s'ha acabat el període de preinscripció escolar de l'any vinent. De fet, aquesta és una de les principals queixes dels pares i mares de l'escola, que lamenten que s'imposi als seus fills haver d'estudiar en una escola religiosa, amb un projecte educatiu que no han triat i amb unes dimensions molt diferents de les que estaven habituats. L'escola acollia tan sols 300 alumnes i tenia una sola línia per curs. "És una vergonya", ha denunciat Exposito.

L'operació de "venda" de l'escola, tal com la qualifiquen les famílies, preveu la contractació del professorat per part de La Salle. Tot i això, ningú els ha especificat a quin dels nombrosos centres del grup educatiu els tocarà treballar a partir de setembre. "Un cop arribem allà, poden fer amb nosaltres el que vulguin", ha lamentat un dels professors de secundària.

Els alumnes, visiblement afectats, també hi han volgut dir la seva, i alguns fins i tot s'han presentat amb pancartes on es podien llegir lemes en contra del tancament de l'escola amb el 'hashtag' #SempreEscolaPatufet.

Tot i que els concentrats no confien a poder aturar una decisió que sembla més que ferma, les famílies no tiren la tovallola i preveuen denunciar la situació al departament d'Ensenyament, així com estudiar a fons el procediment de tancament de l'escola per detectar possibles irregularitats. En última instància, alguns ja parlen d'organitzar-se per muntar una cooperativa per donar continuïtat a un projecte educatiu de llarga tradició familiar.