Societat 29/01/2016

Puigdemont dóna suport al moviment antitransvasament

El president ha avançat que la Generalitat està disposada a presentar un contenciós administratiu contra la decisió del consell de ministres que el 8 de gener passat va aprovar el pla de la conca de l’Ebre

Roser Royo
2 min
Puigdemont dóna suport al moviment antitransvasament

TortosaPrimera trobada entre el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, i la Plataforma en Defensa de l’Ebre (PDE). Una trobada que pren especial rellevància si es té en compte que es produeix quan Puigdemont no fa ni un mes que va ser investit president, i que estem a les portes d’una gran manifestació, el dia 7 de febrer, a Amposta, en defensa del riu Ebre. Una trobada de prop d’una hora, a la seu de la Delegació de la Generalitat de les Terres de l’Ebre, a Tortosa, que ha sigut valorada positivament per les dues bandes i que serveix per formalitzar d’alguna manera el suport del Govern a la lluita antitransvasament de les Terres de l’Ebre, un suport que no sempre ha existit.

Així, Puigdemont ha avançat que la Generalitat està disposada a presentar un contenciós administratiu contra la decisió del consell de ministres que el 8 de gener passat va aprovar el pla de la conca de l’Ebre. “I no només hi donarem suport en l’àmbit jurídic, sinó també en el polític i el parlamentari; és una reivindicació que ens fem nostra”, ha manifestat el president, conscient que és necessari “fer pedagogia” a la resta del país sobre la necessitat d’un cabal ambiental digne per a l’Ebre.

Des de la Plataforma en Defensa de l’Ebre s’ha valorat molt positivament el “gest” de Puigdemont i l’anunci en nom del Govern d’emprendre accions jurídiques paral·leles a les que impulsa el moviment social. En aquest sentit, Manolo Tomàs ha destacat el fet que finalment se’ls hagin lliurat en mà els plans de gestió de la Xarxa Natura 2000, una documentació molt valuosa per argumentar la lluita jurídica a Europa i a l’Estat conta el pla de conca. Durant la reunió, la PDE també ha demanat al nou govern que vagi molt amb compte a l’hora de planificar la gestió de l’aigua a Catalunya. “No acceptarem interconnexió de xarxes, ni venda d’aigua no utilitzada de les concessions agrícoles”, ha afirmat el portaveu de la PDE, Manolo Tomàs. De fet, el tema dels regadius continua sent un punt de fricció entre la PDE i el Govern, però de moment s’ha preferit destacar la unitat en un tema clau: blindar un cabal mínim per al tram final de l’Ebre.

L’endemà de la manifestació del 7 de febrer el president es tornarà a reunir amb la Plataforma, aquest cop al Palau de la Generalitat, per valorar la manifestació i decidir els pròxims passos.

També la N-340

La d’avui ha sigut la primera visita institucional de Puigdemont a les Terres de l’Ebre.Tot i que no figurava a l’agenda, també ha tingut una trobada amb el moviment veïnal que demana la gratuïtat de l’autopista AP-7 com a mesura per frenar la sinistralitat de la N-340. En aquest punt, la postura del Govern continua sent reclamar l’autovia a Madrid.

stats