Societat 13/01/2015

Tot a punt per la construcció del Museu Casteller de Valls

La Diputació de Tarragona aportarà 1.225.000 euros per construir l'equipament destinat a difondre el fenomen casteller

Efe
2 min
Els Castellers de Vilafranca preparen un 4 de 9 amb folre i agulla durant el darrer Concurs de Castells de Tarragona/David Oliete

VallsLa Diputació de Tarragona aportarà 1.225.000 euros per construir el Museu Casteller de Valls, import que se suma als 400.000 euros que ja va concedir per a la redacció dels avantprojectes, segons el conveni signat avui a l'Ajuntament vallenc, informen les dues institucions. El president de la Diputació, Josep Poblet, i l'alcalde de Valls, Albert Batet, han signat el conveni que regula la concessió de l'aportació per part de la Diputació de 1.225.000 euros a les obres de l'equipament del futur museu.

El Museu Casteller es construirà al costat de la plaça del Blat, -emblemàtica en el món de les construccions humanes-, al carrer Espardenyers del Barri Antic. L'Ajuntament ja ha executat pràcticament els treballs d'enderroc previs a l'execució material del projecte cultural. Les obres de construcció de l'edifici del Museu Casteller, que es preveuen iniciar en els pròxims mesos, suposaran una inversió de 3.789.000 euros. Si se sumen les obres d'enderroc, la urbanització de l'entorn i l'equipament museogràfic, el pressupost global puja a 6,3 milions d'euros.

Un consorci integrat pel departament de Cultura de la Generalitat, la Diputació de Tarragona, l'Ajuntament de Valls i la Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya impulsa aquest nou museu. L'edifici, concebut per l'arquitecte Dani Freixes, serà un equipament singular destinat a difondre el fenomen casteller, tradició que el 2010 va ser declarada Patrimoni Immaterial de la Humanitat per la Unesco.

En aquest sentit, el futur museu, al qual s'arribarà principalment des de la plaça del Blat, està dissenyat per convertir aquesta zona del Barri Antic en gran àgora i focus d'activitats relacionades amb els castells. Així, la façana principal del Museu presidirà una nova plaça que tindrà continuïtat amb la del Blat i amb la qual es completarà, juntament amb la plaça de l'Oli (també emblemàtica en l'àmbit dels "castells), una sèrie d'espais oberts a la vida ciutadana.

L'edifici tindrà una superfície construïda de 2.835 metres quadrats, repartits principalment entre la planta baixa, d'accés al museu, i la primera, on s'ubicaran les sales d'exposicions del recorregut museogràfic. L'equipament també inclourà una sala d'actes polivalent, espais per a la botiga, el bar i restaurant del museu i per al centre de documentació i investigació castellera.

stats