Masclisme

"Putes, sortiu dels vostres caus": la Fiscalia investiga l'assetjament masclista en un col·legi major de Madrid

El centre ha expulsat l'estudiant que comença els càntics dirigits a les noies de la residència del costat

6 min
Els joves increpant les estudiants

MadridPrimer hi ha una única finestra oberta i des d'allà un jove crida, a ple pulmó: "Putes, sortiu dels vostres caus com conilles!" És un alumne del Col·legi Major Elías Ahúja, a Madrid, i es dirigeix a les veïnes del col·legi major femení del davant, el Santa Mónica. Quan acaba la seva intervenció, en què també titlla les joves de "nimfòmanes" i de "putes", la resta d'habitacions se sumen, de cop, a l'assetjament masclista: apareixen nois des de totes les finestres afegint-se als càntics en una mena de coreografia amenaçadora. El vídeo s'ha fet viral a les xarxes socials, ha provocat un allau de crítiques i la Fiscalia investiga els fets per presumpte delicte d'odi.

"Putes, sortiu dels vostres caus": polèmica per l'assetjament masclista en un col·legi major de Madrid

El Col·legi Major Elías Ahúja, de l'orde religiós de Sant Agustí adscrit a la Universidad Complutense, ha emès un comunicat en el qual lamenta els fets i remarca que el reglament intern del centre preveu l'expulsió en casos greus com el que recullen les imatges. El jove que comença els càntics, de fet, ja ha sigut expulsat, i en les pròximes hores se'ls comunicarà l'expulsió definitiva també a altres alumnes, tot i que la direcció encara no confirma la xifra. El col·legi, que es disculpa amb les alumnes i la direcció del Santa Mónica (un centre que també està adscrit a la Complutense), assegura que tots els estudiants hauran de participar en un cicle de conferències de sensibilització i reafirma el seu "compromís" amb valors com la igualtat i la solidaritat. La Complutense també ha obert un expedient per aclarir si ha de prendre mesures en l'àmbit universitari.

"És vergonyós. Tothom està entristit amb el que ha passat", afirma el Juan Melo, un col·legial de 20 anys que ha accedit a atendre els mitjans a les portes del centre. Ell i el Pascual, que no va participar en els càntics, són els únics alumnes que parlen amb els periodistes. L'Elías Ahúja també ha facilitat entrevistes amb el director i el subdirector del centre i tots intenten transmetre el mateix missatge: que s'han aplicat mesures abans que el vídeo es fes viral, que s'ha suspès la festa que havien de celebrar aquest cap de setmana els dos col·legis (l'anomenen capea) i que els nois escriuran una carta de disculpa per a les noies del Santa Mónica. L'objectiu, diuen, és que no es torni a repetir.

Manuel García, el director del col·legi, explica que les xerrades que s'organitzaran estaran orientades a "com ha de ser la manera de parlar i conviure en una societat democràtica". ¿Això revela que hi ha una mancança de valors d'igualtat al centre? El Pascual assegura que no, que no hi ha un problema d'ideologia de gènere. "Tots tenim mares, germanes i amigues. Entre elles, les del Santa Mónica. I tant a casa com al col·legi ens hem educat en el respecte", diu. El col·legi s'ha situat a l'ull de l'huracà i Manuel García està sobrepassat pels fets, sobretot perquè circulen vídeos d'altres anys en què els residents fan la salutació nazi. Quan els periodistes li pregunten per aquest precedent, la responsable de premsa de San Agustín dona per acabada l'atenció als mitjans.

"El més fàcil seria dir que són uns pijos, rics, fatxes. Però no és això", afirma Rosa de la Fuente, vicerectora de la Universidad Complutense. El cost d'aquest col·legi és d'uns 1.200 euros al mes i l'assistència a missa no és obligatòria, tal com explica el Pascual, que insisteix que hi ha gent de tota mena, més enllà del que es podria prejutjar sobre el seu perfil a primer cop d'ull. De la Fuente lamenta que la tasca dels últims anys per intentar suprimir les novatades es vegi tacada per aquest episodi. El Juan i el Pascual transmeten que això de fer sorolls d'animals per la finestra és una tradició emmarcada en una mena de rivalitat entre col·legis que hi ha amb el Santa Mónica, que està just al davant, però sempre dins d'un context de broma. Amb tot, el director del centre assegura que sempre s'intenta aturar.

Normalització de la misogínia

L'ARA ha pogut parlar amb estudiants d'altres col·legis de la Ciutat Universitària, una mena de gran campus ple de facultats, col·legis i residències al districte de Moncloa de la capital espanyola. Hi viu gent d'arreu de l'Estat i la gran majoria, tot i l'adscripció a la Complutense, estudien en universitats privades. Les noies del Santa Mónica han fet un pacte de silenci i no atenen els mitjans, tot i que algunes han cridat "Vamos, Ahúja!" des dels seus balcons i un nom que aquest periodista no ha pogut identificar acompanyat de "te queremos". A les xarxes ha circulat un comunicat atribuït a elles en què expressen la seva "disconformitat" amb els insults, però les justifiquen perquè es tracta d'una "pràctica tradicional entre col·legis". "S'ha creat una impressió d'odi i masclisme que no pot estar més allunyada de la realitat", diu el text.

Tres estudiants de la zona que s'han acostat al col·legi deixen clar a l'ARA que no estan sorpreses amb el vídeo, que és el que es repeteix cada any –amb insults de menys magnitud, matisen–, i que les mateixes alumnes ho accepten com a part del joc. De fet, circula un vídeo d'un altre any amb una introducció semblant, però amb algunes paraules canviades. "Sois unas pedazo de tiernas", diu un noi en aquest altre exemple, en lloc de "sou unes putes nimfòmanes". Diversos testimonis a Twitter han evidenciat que no és un cas aïllat.

Les noies consideren que se n'ha fet un gra massa i que, més que penedits, els alumnes de l'Elías Ahúja tenen "por" per la repercussió que està tenint l'episodi. El tiktok ha jugat una mala passada, lamenten. Una resident del col·legi major Roncalli admet que en el sentit contrari, de noies a nois, no hi ha insults. Però apunta que s'ho prenen de broma i que en el tracte quotidià "no són masclistes". En conversa amb l'ARA, assegura que pel 8-M no organitzen manifestacions. Una estudiant de primer any que viu al col·legi major Mara no s'atreveix a opinar gaire perquè ha arribat fa poc de fora d'Espanya, però deixa clar que no li ha agradat el que ha vist en el vídeo, malgrat que les companyes li han traslladat que aquestes "novatades" són habituals.

Ho corrobora la María (nom fictici), de 25 anys, resident al Santa María del Pino el 2015 i 2016. Ara titlla de "barbaritat" el que veu al vídeo, però reconeix que set anys enrere havia escoltat coses fins i tot pitjors. "Si això és el que sentia jo cada dia! Però quan estàs ficat en aquest ambient no ets capaç de veure-ho", explica des de l'altra banda del telèfon. "Evidencia que hi ha un sistema de col·legis majors arcaic", afegeix. Reconeix que els centres han fet un esforç, com per exemple sancionant a qui anés al parc Jaime del Amo, el lloc on durant el mes de setembre, el de les novatades als residents de primer any, se'ls obligava a fer activitats amb alcohol o que els deixaven en ridícul. En una de les festes, ajuntaven noies del Pino i nois del San Pablo: ells havien d'agenollar-se i cantar una cançó i s'acabaven fent rànquings "segons l'estatus". "En quin moment [fèiem això]?", s'exclama ara la María.

Subirats: "Imatges indignes"

El president espanyol, Pedro Sánchez, ha denunciat a través de Twitter que comportaments com aquests "generen odi i atempten contra les dones", i ha considerat "especialment dolorós" que els protagonitzin nois joves. La ministra d'Igualtat, Irene Montero, ha remarcat que les imatges d'aquests estudiants fan més evident la necessitat d'una educació sexual "integral" i de no continuar reforçant la "cultura de la violació i el terror sexual". També ha demanat que des de les institucions es deixin de legitimar els discursos masclistes que neguen la violència i la igualtat de drets de les dones. Per la seva banda, el ministre d'Universitats, Joan Subirats, ha qualificat les imatges d’”absolutament lamentables i indignes” i ha afirmat que cal continuar treballant “en polítiques d’igualtat i de lluita contra la violència de gènere”. “Estem en contacte amb la universitat per coordinar la resposta a uns fets que no haurien de repetir-se”, ha assegurat.

Des del PP, el líder del partit, Alberto Núñez Feijóo també ha qualificat d'"inadmissibles" els fets. "En lloc de sortir elles d'un cau, el que haurien de fer ells és deixar la caverna", ha piulat.

stats