El Govern descarta prohibir els petards però cada vegada més municipis els limiten

El departament d'Interior estudia "mesures quirúrgiques" per minimitzar el risc d'incendi mentre els ajuntaments prohibeixen les fogueres o habiliten punts per la pirotècnia

Ara
3 min
Una botiga de petards en una imatge d'arxiu

BarcelonaCatalunya ha patit uns 229 incendis en cinc dies i el risc elevat de foc fa extremar les precaucions de cara a la revetlla de Sant Joan. Avançant-se a les restriccions concretes que pugui implementar el departament d'Interior de cara a la nit de dijous, diversos municipis ja han decidit adoptar mesures adequades a la situació particular del seu territori per tal de minimitzar riscos. Sant Esteve de la Sarga (Pallars Jussà) ha estat el primer ajuntament que no autoritzarà cap foguera, així com tampoc el llançament de coets, focs d'artifici o altres artefactes que continguin foc en tot el municipi. El consistori ha pres aquesta decisió arran de "l'alt risc d'incendi, l'extrema sequera i les elevades temperatures", segons recull el ban que va publicar divendres. Altres consistoris han pres mesures similars. Mentrestant, el Govern ja ha descartat prohibir de manera generalitzada els petards, tot i que el departament d'Interior estudia "mesures quirúrgiques" en funció del territori.

De fet, aquest dilluns el conseller d'Interior ja rebutjava la imposició de restriccions generalitzades, "perquè la realitat [dels diferents territoris] és molt diferent". Interior concretarà aquest dimecres el seu dispositiu de cara a la revetlla, tot i que el Govern ja ha avançat que hi destinarà el nombre més alt d'efectius dels últims anys. Tant Elena com Plaja han recordat que està prohibit llançar material pirotècnic en zones boscoses i que només es podran encendre fogueres en zones autoritzades. La portaveu del Govern també ha fet una crida a "l'autoresponsabilitat i la prudència" de la ciutadania davant la coincidència de la revetlla amb un moment de màxim risc d'incendis.

Mentrestant, diversos ajuntaments han anat sumant-se a la decisió de restringir la revetlla. A més de Sant Esteve de la Sarga, l'Ajuntament de Vallromanes (Vallès Oriental) i l'Entitat Municipal Descentralitzada (EMD) de Valldoreix (Vallès Occidental) han optat per prohibir la venda de petards en tot el terme, així com el seu llançament i l'encesa de fogueres. En el cas de Vallromanes, s'ha emès un ban en què s'actua en defensa dels boscos i també dels animals. "Queda prohibit fer fogueres, llançar coets, focs d’artifici i altres artefactes pirotècnics en cap indret del municipi, durant els mesos de juny a setembre. En conseqüència, no es permet la venda de pirotècnia al terme municipal", destaca el text. Altres municipis, com Bigues i Riells del Fai (Vallès Occidental), Vallirana o Castellví de Rosanes (Baix Llobregat), també han prohibit l'ús de material pirotècnic en tot el terme municipal, així com l'encesa de fogueres. La majoria dels municipis mantenen aquestes prohibicions fins als mesos de setembre i octubre.

Badalona ha prohibit les fogueres en qualsevol punt del municipi, incloses les platges i també ha vetat la celebració de barbacoes a la costa. El consistori d'Isona i Conca Dellà (Pallars Jussà) tampoc permetrà fer fogueres i, a més, recomana evitar tirar coets i petards. A Girona, diversos ajuntaments han habilitat llocs o han fixat un horari concret per tirar petards. En el cas de Sant Julià de Ramis (Gironès), Garriguella (Alt Empordà) i l'Estartit (Baix Empordà), s'ha informat els veïns sobre quins són els punts específics des d'on sí que es podran llançar petards "de manera controlada". La Cellera de Ter (Selva), a més, limita l'horari per fer-ho (entre les nou del vespre i la una de la matinada).

D'altra banda, el municipi d'Olivella (Garraf), afectat per un incendi forestal des de dissabte, ha limitat el llançament de petards a un únic punt del municipi, la plaça de Catalunya, només per a menors de 16 anys en companyia d'un adult. Això serà possible sempre que no siguin petards voladors, i amb horari limitat: el dia 23 de juny des de les 17.00 h i fins a les 1.00 h, i el dia 24 des de les 17.00 h i fins a les 20.00 h. Així mateix, l'Ametlla del Vallès (Vallès Oriental) suspèn l'encesa de la foguera de Sant Joan i només permet l'ús de determinats artefactes pirotècnics a l'espai habilitat de la plaça de l'Ajuntament, mentre que a Canyelles (Garraf) només es podrà fer ús de la pirotècnia a la placeta de la Bassa d'en Llot i el tram de la Riera corresponent a la pista del Casal, i a la plaça Francesc Macià.

A Lleida, caldrà autorització per encendre fogueres. L'alcalde Miquel Pueyo ha recordat que està "prohibit tirar petards i coets a menys de 500 metres de zones agrícoles i boscoses, en aglomeracions de persones, des de finestres i balcons i en el mobiliari urbà". També ha demanat al ciutadans que limitin l’ús dels petards i coets a les revetlles i durant Sant Joan, no només pel risc d'incendi, sinó també "pensant en les persones que necessiten descans, pateixen d'hipersensibilitat auditiva o trastorns de l'espectre autista" i també en els animals de companyia.

stats