Els Bombers donen per estabilitzat el foc d'Artesa després de sis dies

El Govern anuncia que ja no hi ha cap gran incendi cremant a Catalunya

4 min
Imatge aèria del foc de Peramola

BarcelonaDesprés de sis dies d'intenses tasques d'extinció i la mobilització d'un centenar de Bombers de la Generalitat, el conseller d'Interior, Joan Ignasi Elena, ha anunciat aquest dilluns que l'incendi que més preocupava, el de Baldomar, a Artesa de Segre, ha quedat estabilitzat. És a dir, no creix el total de superfície afectada, que segons l'últim balanç se situa entorn de les 2.702 hectàrees, les mateixes que havien cremat diumenge. Aquesta estabilització ha permès al Govern abaixar d'emergència a alerta la fase del pla especial d'emergències per incendis forestals de Catalunya (Infocat). "Ha costat molt aconseguir-ho, però avui podem afirmar que posem fi al període de simultaneïtat de focs. És una molt bona notícia després de tants dies de patiment", ha afirmat Elena des del centre de comandament de Bombers a Bellaterra. El conseller ja havia avançat aquest matí en declaracions a RAC1 que els esforços se centraven en un "tros petit" al cap de l'incendi, al flanc oest, i que es confiava poder-lo estabilitzar al llarg d'aquest dilluns.

Amb les flames de Baldomar sota control, que era la prioritat dels Bombers, el cap del cos, David Borrell, ha assegurat que ja "no hi ha grans incendis forestals cremant al país". Així, a partir d'aquest dilluns s'anirà "restituint la normalitat" i s'aniran "desescalant els dispositius" destinats als diferents incendis, que es compten per desenes. Només a Artesa del Segre hi treballaven 38 dotacions terrestres i quatre d'aèries. Amb tot, Borrell ha matisat que mantindran efectius en els principals punts on s'han declarat els focs. "Encara tenim una feina intensa, demà sobretot. Els pròxims dies continuarem fent seguiment i ens prepararem per al nou episodi d'incendis que ens puguem trobar", ha explicat.

La bona notícia de Baldomar se suma al control de l'incendi declarat diumenge entre Peramola i Oliana, a l’Alt Urgell, que preocupava perquè avançava en una zona abrupta i complicada, i que ha afectat una superfície de 123 hectàrees, segons l'últim recompte dels Agents Rurals. Els Bombers es van centrar, des del primer moment, en atacar-lo dalt d’una cinglera per evitar que s’obrissin els flancs, especialment el dret, que dona a la vall del Segre. La major part d’afectació és dins l’Espai d’Interès Natural (EIN) Serra d’Aubenç i Roc de Gogul. Les flames de Peramola tenien un potencial de 1.400 hectàrees, però els Bombers van poder frenar el flanc dret i reduir aquesta xifra. Aquest foc s'ha donat per estabilitzat a les 07.35 h d'aquest dilluns i aquest avenç ha permès alliberar efectius per desplegar-los en els altres incendis, com el que cremava des de dissabte a Olivella, al Garraf, i que ha afectat una zona de 164,5 hectàrees i que ja està controlat. També ha quedat extingit aquest dilluns l'incendi de Farena, iniciat divendres passat, després que una dotació hagi estat repassant el perímetre cremat i s'hagi confirmat que no hi queda cap punt calent.

"S'han salvat desenes de milers d'hectàrees i hem d'estar molt orgullosos", ha destacat Elena, que ha volgut reivindicar "l'estratègia" dels Bombers, ja que han actuat amb "intel·ligència" per abordar la simultaneïtat. "El foc no se'l va a buscar, se l'espera. Cal tenir molt clars quins s'ataquen, amb quina prioritat i a quin lloc", ha dit en referència a les crítiques que hi ha hagut de diversos municipis. El conseller també ha celebrat la lleugera baixada de les temperatures i el canvi en el vent i la humitat, així com la previsió que pugui ploure en alguns punts del país. Amb tot, el ritme dels últims dies ha posat les autoritats en alerta i el Govern estudia restriccions de cara a la revetlla de Sant Joan, que sempre és una nit complicada. El conseller d'Interior ha fet una crida a la responsabilitat i a la prudència, adduint que nou de cada deu incendis són conseqüència de l’acció humana. Tres dels incendis més remarcables d'aquests dies han estat causa d'un llamp (dos a Castellar de la Ribera i un a la Vall de Boí), mentre que el foc de Peramola ha estat causat per maquinària agrícola i el de Sallent per una burilla.

S’acaba el període de simultaneïtat de focs
Actualitzat el 20 de juny del 2022

Alt Urgell

Peramola

111 hectàrees

Estabilitzat

Solsonès

Lladurs

44 hectàrees

Controlat

Noguera

Baldomar, Artesa de Segre

2.703 hectàrees

Estabilitzat

GARRAF

Olivella

164 hectàrees

Controlat

Terra Alta

Corbera d’Ebre

397 hectàrees

Controlat

TERRA ALTA

Bot

7 hectàrees

Controlat

Peramola

Lladurs

Baldomar, Artesa de Segre

Olivella

Corbera d’Ebre

Bot

Noguera

Baldomar, Artesa de Segre

2.703 hectàrees

Estabilitzat

Terra Alta

Corbera d’Ebre

397 hectàrees

Controlat

Solsonès

Lladurs

44 hectàrees

Controlat

GARRAF

Olivella

164 hectàrees

Controlat

Alt Urgell

Peramola

111 hectàrees

Estabilitzat

TERRA ALTA

Bot

7 hectàrees

Controlat

Peramola

Lladurs

Baldomar, Artesa de Segre

Olivella

Corbera d’Ebre

Bot

Noguera

Baldomar, Artesa de Segre

2.703 hectàrees

Estabilitzat

Terra Alta

Corbera d’Ebre

397 hectàrees

Controlat

Solsonès

Lladurs

44 hectàrees

Controlat

GARRAF

Olivella

164 hectàrees

Controlat

Alt Urgell

Peramola

111 hectàrees

Estabilitzat

TERRA ALTA

Bot

7 hectàrees

Controlat

L'episodi de simultaneïtat de focs ha posat al límit la capacitat del cos de Bombers durant prop d'una setmana: han hagut de treballar en 239 focs. De fet, Bombers i Agents Rurals han hagut de treballar en 4.000 hectàrees amb la suma de tots els focs, però el potencial de crema era de fins a 100.000 hectàrees. La tendència de l'onada d'incendis que afecta Catalunya des de fa sis dies ja va començar a canviar diumenge quan la calor va concedir una mica de treva. Entre dimecres i diumenge, els Bombers van haver de fer front a una mitjana de 46 focs diaris i diumenge la mitjana va anar a la baixa: 30. En efecte, els Bombers tenen previst revisar les zones on aquests últims dies han anat caient llamps i confien en la previsió de pluges, especialment a partir de demà, per acabar d'extingir tots els focs. 

36 hores clau

Les últimes 36 hores han sigut claus per controlar l’incendi d’Artesa de Segre, a la Noguera, ja que no hi havia senyals de creixement de la superfície afectada. El delegat del Govern a Lleida, Bernat Solé, parlava de "moderada tranquil·litat" i destacava la tasca "essencial" dels pagesos que han contribuït a frenar l'avanç del foc amb les franges efectuades als camps. Per això, diumenge ja es va aixecar el confinament dels veïns d’Alòs de Balaguer, on s’havia acostat el foc, i els del nucli de la Clua poden tornar a casa, però s’havien de confinar.

El director general de Prevenció, Extinció d'Incendis i Salvaments, Joan Delort, reconeixia aquest dilluns a Catalunya Ràdio que els Bombers han estat "molt tensionats" aquests dies i que han viscut moments de preocupació. Delort també ha defensat que si s'acorden restriccions de cara a la revetlla "siguin específiques per als territoris amb més risc d'incendi, en llocs molt concrets".

Una de les columnes de fum de l'incendi de Baldomar, a Artesa de Segre, aquest diumenge.
Presó per al presumpte responsable de cinc incendis intencionats a Navès

El presumpte autor de cinc incendis intencionats a Navès (Solsonès) ha ingressat a la presó de manera preventiva per ordre del jutjat de guàrdia de Solsona, segons ha avançat la periodista Anna Punsí i han confirmat a l'ACN fonts dels Mossos d'Esquadra. La policia va detenir l'individu, d'uns 25 anys i veí de la localitat solsonenca, la matinada de dissabte. Se li atribueixen fins a cinc focs al voltant d'una carretera que creua el terme municipal. Es tracta d'una zona que està sensiblement afectada pels diferents incendis que s'han declarat en els últims dies, i que han obligat a desplegar un ampli dispositiu dels serveis d'emergències.

L'alcalde de Navès, Josep Maria Casafont, explicava a l'ACN poc després de la detenció que l'Ajuntament tenia intenció d'interposar una denúncia contra l'individu pels danys ocasionats i per l'alarma generada per la seva acció en un moment en què la pagesia de la zona treballava a marxes forçades per evitar l'avenç del foc i protegir les collites.

stats