Societat 08/04/2019

El RACC suspèn les travesseres urbanes de Corbera d’Ebre i Ascó per raons de seguretat i mobilitat

Reclama augmentar l'amplada de les voreres i instal·lar elements per moderar la velocitat

Acn
3 min
Una llarga cua de vehicles a la N-340 en sentit nord en una foto d'arxiu

TarragonaLes travesseres urbanes de Corbera d'Ebre i d'Ascó suspenen en seguretat viària, segons un estudi del RACC. La companyia demana augmentar l'amplada de les voreres i instal·lar elements que facin reduir la velocitat als vehicles en aquestes vies. El RACC ha estudiat l'impacte del pas de carreteres per l'interior de vuit localitats de la demarcació de Tarragona i ha alertat que, malgrat que aquest tipus de vies representen el 10% de la xarxa viària catalana, són l'escenari del 20% dels accidents. L'auditoria, que es fa des del 2011, manté la travessera urbana de Gandesa com la pitjor de les 36 analitzades a Catalunya.

El pas de l'N-240a per Corbera d'Ebre obté la pitjor nota de les vies de la demarcació analitzades en la 7a Auditoria RACC sobre la Qualitat de les Travesseres Urbanes, amb 41 punts sobre 100. La part més negativa és la "seguretat dels vianants i ciclistes". Marc Fíguls, coordinador d'estudis de la fundació RACC, ha concretat que "cal incloure més passos de vianants senyalitzats i dotar d'una amplada útil les voreres, a més de reduir el pas de vehicles pesants". L'altra travessera suspesa és la C-12b a Ascó, amb 44 punts. En aquest cas, des del RACC assenyalen que és la que té deficiències més greus en seguretat viària. Esmenten l'ampliació de les voreres com un element a millorar i especialment garantir-ne la continuïtat en tot l'itinerari. A més, proposen instal·lar "elements de pacificació del trànsit per reduir la velocitat de la circulació", ha detallat Fíguls.

Entre les que obtenen un aprovat hi ha la N-340a a Torredembarra, la N-240a a Valls, la T-301 a Tortosa, la N-340a a Vila-seca i la TP-3318 a Alcanar. En aquests casos l'auditoria esmenta la importància de la il·luminació per millorar la seguretat. Fíguls ha detallat que cal col·locar "fanals al llarg de la travessera i especialment recomanem la il·luminació dels passos de vianants, perquè l'atropellament és un dels accidents més típics". Ampliar les voreres, habilitar espais per a ciclistes i millorar l'accés a les parades d'autobús són altres elements per als quals el RACC reclama més inversió.

La millor nota, amb 71,5 punts, és per la T-325 a Vilafortuny, que obté la segona millor puntuació des de que el 2011 el RACC fa l'estudi arreu de Catalunya, només per darrere de la travessera urbana d'Altafulla. De fet, cinc de les deu primeres són de la demarcació de Tarragona. Això, però, no ha evitat que l'últim any la sinistralitat hagi crescut un 52% a les carreteres tarragonines, amb 44 víctimes mortals, un fet que ha estat cabdal perquè la companyia hagi fet l'estudi a la demarcació. Malgrat això, el president del RACC, Josep Mateu, s'ha felicitat per la prohibició del pas de camions pesants per la N-340 a les Terres de l'Ebre, un fet que "en l'últim any" ha permès reduir de "tretze a quatre els morts", si bé ha lamentat que la mesura no arribés abans.

Mateu també ha dit que els costa "veure millores rellevants després de set auditories" i ha considerat que "costa que els Ajuntaments s'hi posin", i ha advertit: "Anirem darrere els candidats, tant del Govern, com de l'Estat, com de la Diputació" perquè es comprometin a fer inversions en aquests espais. "Les auditories les hem de fer servir per reclamar; per reduir accidents cal invertir", ha etzibat. A parer seu, totes aquestes deficiències "generen problemes de convivència entre els que la travessen i els que hi viuen" ja que "a vegades no se sap si són carreteres o carrers".

stats