La ramaderia industrial catalana genera el 31% de les emissions d'amoníac de l'Estat, segons Greenpeace

L'entitat alerta que Catalunya acull 25 de les 100 indústries ramaderes més contaminants d'Espanya

Greenpeace ha denunciat en un comunicat que la ramaderia industrial catalana genera el 31% de les emissions d'amoníac de l'Estat. Unes dades oficials que s'han tret del Registre Estatal d'Emissions i Fonts Contaminants i amb què l'entitat ha elaborat el primer mapa de ramaderia industrial, on s'indiquen les principals explotacions ramaderes que emeten més amoníac. Catalunya acull 25 de les 100 indústries més contaminants d'Espanya en aquesta matèria, 20 de les quals a Lleida i 5 a Tarragona.

Segons el comunicat, les elevades emissions d'amoníac es deuen als 8,2 milions de porcs censats en terres catalanes, més que persones, i 57 milions d'aus. En total hi ha 5.575 explotacions porcines i 2.570 d'aus, la majoria intensives. El nombre de porcs representa el 26% del total de l'Estat.

L'entitat també alerta que les emissions d'amoníac de l'Estat estan un 39% per sobre del sostre d'emissions establert per la directiva, i això ha comportat que la Comissió Europea hagi fet una advertència a Espanya. El 92% de les emissions provenen de la ramaderia industrial, molt especialment la porcina. L'entitat subratlla que les explotacions ramaderes més contaminants, de fet, contaminen més que la resta d'indústries juntes.

El responsable d'agricultura de Greenpeace, Luis Ferreirim, ha advertit que la situació a Catalunya és "insostenible" i que l'única manera de reduir dràsticament les emissions d'amoníac és "frenant de cop l'expansió de la ramaderia industrial".