Els rastrejadors de Ferrovial arrenquen una vaga enfrontats amb Salut

Demanen que el departament que dirigeix Alba Vergés els subrogui

ARA
3 min
Els rastrejadors han fet una primera protesta en aquest dia de vaga

BarcelonaEls treballadors de Ferrovial encarregats del rastreig de casos de covid-19 han denunciat que el departament de Salut es nega a subrogar-los després de rescindir el contracte amb Ferroser, una filial de l'empresa. Per això han començat una vaga avui dimarts, convocada per la Intersindical Alternativa de Catalunya (IAC), per reclamar que no se'ls acomiadi i que puguin continuar fent la feina de rastrejadors un cop passin a dependre de l'Agència de Salut Pública. "Ens sentim molt insultats", ha dit la treballadora Carolina Soto. A més, els treballadors han denunciat que el departament de Treball ha fixat uns serveis mínims del 90% per "boicotejar" la protesta.

En declaracions als mitjans, Soto ha demanat que se'ls permeti continuar fent la feina de rastreig i que Salut els subrogui. Així mateix, s'ha queixat que el departament que dirigeix Alba Vergés s'escudi en el fet que ja ha obert borses de treball i les hagi posat a la seva disposició. La treballadora ha remarcat que aquestes borses estan obertes des de l'octubre, que ja s'hi ha inscrit molta gent externa i que de moment "només són per a 150 persones i en torns rotatoris". "És una borsa de treball fantasma, un insult, una presa de pèl", ha lamentat Soto, que ha assegurat que de moment en aquestes borses "es crida la gent aleatòriament" i ha denunciat que són una eina per "espantar" els treballadors i evitar que es mobilitzin "per por" de no ser contractats.

La representant dels treballadors ha defensat que els 850 rastrejadors actualment contractats per la filial de Ferrovial "tenen una experiència única" després d'haver estat treballant tota la pandèmia. "Es malgasta l'experiència en plena tercera onada i es perjudica la salut pública", ha avisat Soto, que també ha denunciat les "males" condicions laborals que diu que han patit, i ha recordat que han fet una feina "amb molta pressió i molt dura emocionalment". Per això, creu, "és un insult" que se'ls hagi "utilitzat" i ara Salut els deixi "en un racó".

Per la seva banda, fonts de Salut han explicat a l'ACN que es preveu contractar "una part important" dels actuals treballadors de Ferrovial però no se'ls pot subrogar directament perquè el servei no serà exactament el mateix, sinó que inclourà un seguiment individualitzat, programació de proves o contacte amb serveis socials, entre més coses. L'aplicació també serà nova. A més, la conselleria ha apuntat que la setmana passada va obrir, de manera extraordinària, la borsa de treball del departament.

"Boicot" a la vaga

Segons Soto, el departament de Treball està intentant "boicotejar" la vaga convocada des d'aquest dimarts. Ha explicat que s'han fixat uns serveis mínims del 90% "mai vistos en la història de les vagues". A més, ha destacat que tot i que havia pactat amb un gerent de l'empresa que aquest matí pogués parlar amb el 10% de treballadors que sí que podien fer vaga, quan s'ha presentat a l'empresa no se l'ha deixat entrar. Soto ha assegurat que una coordinadora dels rastrejadors li ha dit que no li podia permetre l'entrada perquè "estava rebent moltes pressions de dalt".

Luís Blanco, de la IAC, ha avisat que pretenen portar aquests serveis mínims als tribunals per "prevaricació". A més, ha carregat contra Salut perquè per una banda "no considera imprescindibles" els rastrejadors per no voler subrogar-los i, per l'altra, constata que el 90% són imprescindibles coincidint amb la vaga. "És absolutament il·legal", ha insistit. En aquest sentit, Blanco ha explicat que estan en contacte amb els advocats per veure si la demanda pot anar més enllà d'un recurs administratiu i es pot presentar una denúncia contra el conseller de Treball, Chakir El Homrani.

Aquest dimarts s'ha convocat una primera concentració davant l'Institut Català de la Salut, on només s'han aplegat una desena de persones a causa del decret que fixa els serveis mínims en el 90%. El 31 de gener està prevista la finalització del contracte amb Ferrovial, perquè Salut va decidir rescindir-lo.

stats