Quan la realitat supera les sèries de metges: un pacient es casa a l'Hospital de la Vall d'Hebron

La planta de pneumologia es bolca en l'organització d'unes noces improvisades amb només 24 hores de marge

Joana Garreta Passola
2 min
En Francisco i la seva dona el dia del seu casament

BarcelonaLes trames romàntiques són un dels punts clau de les sèries de metges. Fins al punt que, a vegades, de tan ensucrades resulten fins i tot inversemblants. Però el tòpic que diu que la realitat supera la ficció a vegades es compleix, com en l'escena que s'ha viscut aquest matí a la planta de pneumologia de l'Hospital de la Vall d'Hebron. "No hem fet res diferent", assegura amb modèstia la infermera supervisora del sistema respiratori a la unitat de pneumologia, Mar Sevillano. Les cures als pacients, insisteix, transcendeixen les purament mèdiques i per això el que ha passat aquest matí a la seva planta no hauria de sobtar: s'hi ha casat un dels seus pacients, en Francisco. I ho han preparat tot a correcuita. En menys de 24 hores la unitat de la Mar ha preparat tots els detalls de la cerimònia.

Ahir a les cinc de la tarda en Francisco i la seva parella van informar que la jutge havia autoritzat que es fes la cerimònia l'endemà, i que tant la parella com els testimonis poguessin accedir a la unitat. I com sempre que hi ha una celebració en marxa, tota la unitat es va bolcar per preparar "alguna cosa especial", diu Sevillano. I ha funcionat: els assistents a les noces, com tothom que hi havia a la planta, s'han emocionat. "Han sigut molt feliços", assegura la infermera.

"Tothom ha col·laborat", insisteix Sevillano; fins i tot els estudiants de tècnics d'infermeria, que tot just havien arribat a la planta feia quatre dies, s'han involucrat de ple en l'organització. Ha sigut una festa improvisada del tot: ahir una de les companyes va dir que s'encarregava del pastís i el ram de flors, i la resta ho han anat treballant junts fins a l'hora de la cerimònia. Aprofitant que la sala d'espera està deserta per la pandèmia, l'equip l'ha decorada i és on han celebrat l'esdeveniment. Un casament en tota regla: cadires folrades, serpentines i confeti fet amb trossos de bata, un vel per a la núvia, llaços, la taula decorada... A la cuina també s'hi han implicat i han preparat un menú especial per als nuvis.

No només s'han implicat en la preparació, sinó que han assistit a l'acte. Una metge resident ha llegit la carta de sant Pau als corintis, han posat música amb un ordinador i han "acompanyat la parella en aquest moment tan emotiu", explica Sevillano. La cerimònia civil l'ha oficiada una jutge, per videotrucada.

Aquesta mena de festes són moments especials que també "carreguen d'energia" els treballadors, diu Sevillano, que diu que només es tracta d'"humanitzar" les persones. Per a ella és una part més de l'assistència sanitària que no s'ha d'oblidar mai. "És important que el pacient no se senti sol", afirma, i que cal acompanyar-los. Segons ella, això ha sigut encara més important en aquest temps de pandèmia, quan les visites han estat molt limitades i molts pacients s'han sentit molt sols.

stats