Seguretat

La recollida de denúncies per violència masclista de la Guàrdia Urbana, en 'standby' a l'espera de comissaries

La de Nou Barris entrarà en funcionament aquest mes i la de la Rambla a l'estiu

3 min
Dos agents de la Guardia urbana de Barcelona patrullant al centre de la ciutat

BarcelonaEl 17 de novembre de l'any passat el conseller d'Interior, Joan Ignasi Elena, i l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, van escenificar un acord perquè la Guàrdia Urbana de la capital catalana també pugui tramitar denúncies per violència masclista, una competència que fins ara estava reservada als Mossos d'Esquadra. El conveni es va signar al novembre, però feia més de dos mesos que, segons fonts del departament, estava enllestit. Veus properes al consistori també asseguren que les converses estaven molt avançades. Fins al setembre, quan l'acord ja estava a punt per firmar, era un tema que no aixecava polseguera: les converses eren discretes i avançaven. Abans de la Diada ja s'estava buscant una data per formalitzar la signatura, però el 13 de setembre van operar el conseller Elena d'urgència i tot es va haver de posposar. Va ser a partir de llavors que la recollida de denúncies de la Guàrdia Urbana es va convertir en una disputa política.

Des de l'ajuntament es va tenir la sensació que tot i que el conseller s'havia recuperat, la firma del conveni es continuava demorant. "Ens donaven allargues", apunta una veu propera a les negociacions. La paraula bloqueig va ser la que van fer servir el primer tinent d'alcaldia de Barcelona, Jaume Collboni; el tinent de seguretat, Albert Batlle, i també el portaveu del PSC-Units en l'àmbit d'Interior al Parlament, Ramon Espadaler. De fet, juntament amb els canvis a la cúpula del cos, el "bloqueig" de la tramitació de les denúncies per part de la Guàrdia Urbana va ser un dels arguments dels socialistes per voler reprovar (el Parlament ho va acabar fent) el conseller Elena. Aquesta reacció va generar malestar als despatxos d'Interior.

La firma va arribar finalment a mitjans de novembre. A hores d'ara, la Guàrdia Urbana no està recollint denúncies per violència masclista, ja que, segons fonts consultades, està esperant que s'enllesteixin dues comissaries, una a Nou Barris i una altra a la Rambla, des d'on se centralitzarà aquest servei. La de Nou Barris es presentarà a finals de mes i serà llavors quan la Guàrdia Urbana estrenarà aquesta competència. En canvi, les obres de la Rambla s'acabaran a l'estiu. Aquesta comissaria serà més gran que la primera i també tindrà un Servei d'Atenció a la Víctima. Precisament, l'ajuntament presentarà aquest servei en els propers dies.

Colau i Elena encaixant les mans després de signar el nou protocol de col·laboració policial.

Formació

Això serà la culminació d'un procés que ha sigut llarg, ja que el mateix Batlle comentava al novembre que feia un any que hi treballaven. De fet, gairebé l'únic que falten són les comissaries, ja que els agents de la Guàrdia Urbana van acabar la formació en la temàtica abans de la firma del conveni. El curs el van fer a l'Institut de Seguretat Pública de Catalunya i, a més, segons fonts consultades, agents de la policia barcelonina participen en els grups d'atenció a la víctima dels Mossos d'Esquadra per veure com és aquesta tasca d'acompanyament.

Fonts del consistori apunten que l'assoliment d'aquesta competència va amb els ritmes previstos, però des de la Generalitat no ho veuen així. Fonts del departament d'Interior, per exemple, apunten que a la conselleria ha "causat sorpresa" que se'ls acusés de bloquejar aquest conveni i que ara, quatre mesos després de la signatura (sis si comptem que al setembre ja estava tot preparat) la Guàrdia Urbana encara no estigui recollint denúncies. És a dir, no entenen per què demanaven celeritat si encara no estava tot a punt. Aquesta ha sigut una qüestió espinosa que de moment s'ha saldat amb un acord, però encara queden serrells per polir. Un és si al servei d'atenció a la víctima de la Guàrdia Urbana a la Rambla també hi haurà mossos d'esquadra.

stats