Pandèmia

Rècord de contagis en un dia a tot l'Estat: gairebé 100.000 casos nous

Les restriccions s'estenen a bona part de les comunitats, que limiten l'activitat en l'hostaleria, la restauració i l'oci nocturn

2 min
L'aixecament de restriccions a la restauració i el sector del lleure va incrementar el consum de les famílies. A la foto, un restaurant de Barcelona.

MadridLa sisena onada de la pandèmia continua avançant sense aturador. Els contagis estan disparats i, en les últimes 24 hores, el ministeri de Sanitat ha notificat un nou rècord: gairebé 100.000 casos nous respecte a aquest dilluns (99.671), mentre la incidència acumulada arriba ja als 1.360 casos per cada 100.000 habitants. El ritme d'ingressos hospitalaris, però, augmenta de forma més continguda: en les últimes hores han entrat a l'hospital 322 pacients més (en total hi ha 9.852 ingressats a tot l'Estat), 21 dels quals a l'UCI (1.736 en total).

Catalunya és de les comunitats on més s'han incrementat els contagis. Salut ha sumat fins a 24.000 casos nous aquest dimarts, si bé s'han introduït casos més antics que fins ara no s'havien notificat, la dada és un indicatiu més de la tendència a l'alça. A Madrid, la xifra ha estat de 20.798 contagis nous, i la incidència acumulada ja se situa per sobre dels 2.000 casos per cada 100.000 habitants. Els ingressos a la comunitat madrilenya també han augmentat, 297 pacients més (1.549 en conjunt), tot i que només 6 més a les UCI (207 en total). Navarra continua sent la comunitat amb més incidència acumulada de tot l'Estat: 2.761 casos per cada 100.000 habitants.

Les restriccions s'estenen a tot l'Estat

Amb els contagis disparats, les restriccions per fer front a aquesta sisena onada de la pandèmia s'han estès com una taca d'oli a mesura que han anat passant els dies. Catalunya va decretar el toc de queda abans de Nadal i en les últimes hores Canàries també s'ha sumat a la petició, a l'espera que la justícia la validi. No s'havia sumat al toc de queda Múrcia, però sí que des de la setmana passada la comunitat ha decretat el tancament de totes les activitats no essencials a partir de la una de la matinada. En una línia similar, en les últimes hores comunitats com Aragó, Astúries, Galícia, La Rioja, Navarra i també el País Basc han optat per tancar l'hostaleria a partir de les dotze o la una de la matinada per intentar limitar l'activitat social.

Aquesta limitació horària tindrà excepcions en algunes comunitats, com Aragó o Galícia, on l'oci nocturn es pot allargar fins a les dues de la matinada i, de cara a la nit de Cap d'Any, al territori aragonès l'hostaleria i la restauració també podran tancar a aquesta hora. En canvi, en zones com el País Basc, la restricció d'horaris ha anat acompanyada també d'una limitació d'aforaments en bars i restaurants, que haurà de ser d'un 60% amb grups de 10 persones com a màxim.

A banda de les restriccions horàries en bars i restaurants, també hi ha hagut regions que han ampliat l'obligatorietat del passaport covid. És el cas de La Rioja, per exemple, un dels territoris que lidera la incidència de contagis (sobrepassa els 2.000 per cada 100.000 habitants), on aquest certificat, a banda de la restauració, també serà obligatori –si ho avala la justícia– per entrar a gimnasos, hotels o instal·lacions esportives tancades. La Comunitat de Madrid, tot i continuar al capdavant del rànquing de contagis i tenir el sistema sanitari saturat, és de les poques comunitats que continuen sense adoptar cap restricció –tampoc ho han fet Castella-la Manxa, Castella i Lleó i Extremadura, que han recomanat limitar les reunions socials.

stats