Societat 26/09/2013

Reculada parcial del Govern Balear en l'aplicació del decret que limita el català a l'escola

Educació proposa que l'aplicació del TIL sigui voluntària a primer d'ESO, però els sindicats ho veuen insuficient. Els tres directors de Maó es podran reincorporar com a professors, però no els retira l'expedient

M. Pinya
3 min
L'ASSEMBLEA TAMBÉ HI FOU PRESENT 
 Els sindicats CCOO i STEI cediren una cadira cada un als representants de les Assemblees de Docents de les Pitiüses.

PalmaEl Govern Balear ha mogut fitxa, tot i que no ha bastat per arribar a un acord. Després de vuit dies de vaga de docents, Educació féu ahir una concessió a les reivindicacions de la comunitat educativa. A la reunió de la Mesa Sectorial d'Educació, la consellera, Joana Maria Camps, anuncià que la seva proposta per acostar posicions és mantenir com a obligatòria l'aplicació del TIL a Infantil i a Primària, i que sigui "voluntària" a Secundària.

Després de tres hores i mitja de reunió, la negociació acabà sense acord. Els sindicats convocants de la vaga, és a dir tots, consideraren la proposta de la consellera de "manifestament insuficient", perquè fa necessari que l'aplicació del trilingüisme sigui flexible, voluntària i amb l'acord dels consells escolars dels centres.

Comitè de vaga

Tot i la insistència de la consellera Joana Maria Camps a manifestar que el govern sempre ha estat disposat a parlar, allò cert és que un dels avanços més importants en el conflicte és la convocatòria per avui migdia, per primera vegada, del comitè de vaga. Aquesta figura, integrada pels sindicats i per l'Assemblea de Docents, reclamava des d'abans de l'inici de l'aturada una reunió amb l'Executiu, que es produirà avui a les 14 h.

Camps manifestà ahir que el govern ha fet un "sacrifici molt important" i insistí que la cessió per part de la Conselleria és " importantíssima per aconseguir la pau". També de cessions parlaren el secretari de l'STEI, Biel Caldentey, i Toni Baos, de CCOO, que defensaren que han passat de demanar la suspensió del TIL i reclamar-ne la cancel·lació del calendari d'aplicació a "acceptar arribar a un possible consens sobre com aplicar-lo pedagògicament de manera gradual" .

La retirada de la llei de símbols i la retirada de l'aplicació del calendari del TIL serien, explicà Caldentey, condicions indispensables per assolir un acord que ahir no arribà i que, per tant, manté la vaga indefinida i la convocatòria de manifestació per a aquest diumenge, malgrat la reunió d'avui.

Directors de Maó

La Conselleria d'Educació comunicava ahir migdia per telèfon als tres directors expedientats que poden reincorporar-se als seus llocs de feina, això sí, com a professors. D'aquesta manera, es complia parcialment una de les exigències dels promotors de la vaga indefinida de docents hores abans de la convocatòria de la Mesa Sectorial.

Els tres afectats: Marga Seguí, directora de l'IES Joan Ramis i Ramis; Jaume Bonet, director de l'IES Cap de Llevant; i Rafel Andreu, de l'IES Pasqual Calbó, estan suspesos de sou i feina des de l'1 d'agost per incomplir les instruccions del Govern per implantar el TIL, i avui s'espera que rebin la notificació oficial que detalli de quina manera i en quines condicions es podrà produir la seva reincorporació. En qualsevol cas, el Govern no els retirarà els expedients, que seguiran el seu curs administratiu.

Per Rafel Andreu, exdirector de l'IES Pasqual Calbó de Maó, "és un èxit de la mobilització de la comunitat educativa" i "tant de bo que aquesta només sigui una primera passa". De tota manera, ara s'obre una incògnita sobre la feina que faran aquests tres docents, "potser haurem de fer tasques de suport, auxiliars... no ho sabem, farem el que ens encomani l'equip directiu", assegurava ahir Andreu, qui no entén que "fa uns mesos fóssim tan perillosos i ara ho hàgim deixat de ser".

La mesura, però, tampoc no ha estat satisfactòria per a les associacions de directors, que qualificaren l'aixecament de la suspensió cautelar de la docència d'"enorme timidesa", digueren des d'Adesma.

Així mateix, explicaren que "ells eren directors i han de ser rehabilitats com a directors perquè aquest era el seu ofici el 31 de juliol, així que consideram que qualsevol altra mesura és insuficient". Finalment, conclogueren que "només el sobreseïment de l'expedient serà la prova inequívoca de la voluntat negociadora que la consellera manifesta públicament".

stats