Societat 08/06/2014

El refugi de pelegrins de Verdú té l’etiqueta A: “auster i sostenible”

A.s.
2 min

BarcelonaDels més de 200.000 certificats d’eficiència energètica que s’han emès en menys d’un any a Catalunya, només 440 tenen la màxima distinció, l’etiqueta A. Un d’aquests és el refugi de pelegrins de Sant Pere Claver, a la població de Verdú (Urgell). “El santuari de Sant Pere Claver tenia una casa adossada abandonada i vam decidir rehabilitar-la per fer-hi un refugi que pogués acollir uns 30 pelegrins alhora, però volíem que fos un edifici intel·ligent i que tingués un cost mínim de manteniment”, explica a l’ARA Josep Lluís Iriberri, un jesuïta barceloní responsable del refugi. “Volíem oferir un lloc senzill, auster i sostenible, però acollidor”, afegeix. El refugi de Verdú, inaugurat l’any passat, és una de les parades del Camí Ignasià, que és el recorregut que va fer sant Ignasi de Loiola des d’Azpeitia (Guipúscoa) fins a Manresa.

A la comarca de l’Urgell, com totes les d’interior, hi fa molt fred a l’hivern i molta calor a l’estiu. Per aquest motiu Iriberri explica que van buscar una solució que no passés per una despesa gaire gran en calefacció i refrigeració, i van demanar consell a la cooperativa d’arquitectes Celobert, que ofereix serveis amb responsabilitat ecosocial. “Pensàvem en el futur i, com que sabíem que la legislació anirà en el sentit de l’eficiència energètica, vam seguir el seu consell”, recorda el jesuïta.

La cooperativa Celobert va agafar el refugi abandonat i va posar-hi un bon aïllant a les parets i a la teulada, i va posar vidres dobles a totes les finestres per gastar el mínim en calefacció. A més, van posar una caldera de biomassa, que s’alimenta de la fusta dels boscos pròxims, i el poc CO que emet l’absorbeixen els arbres. I van posar les finestres en els llocs adequats per poder tenir una bona ventilació i estalviar-se l’aire condicionat.

Exposició ‘Cases amb energia’

La cooperativa Celobert, conjuntament amb dues entitats més -Nusos i Apòstrof-, ha creat una exposició per explicar els beneficis de tenir un habitatge eficient energèticament, anomenada Cases amb energia. L’exposició es va inaugurar el dia 5 de març a la Fàbrica del Sol de Barcelona, i va acabar el dia 30 d’abril. Ara busquen algun altre espai per seguir fent pedagogia d’un àmbit encara molt desconegut.

stats