LGTBIQ-fòbia

El Papa reitera la seva negativa a admetre seminaristes homosexuals perquè "ja hi ha massa mariconeig"

Les declaracions les va fer la setmana passada a porta tancada, durant una trobada de la Conferència Episcopal Italiana

2 min
El Papa Francesc / REUTERS

RomaEl papa Francesc demana als bisbes italians que no admetin els homosexuals als seminaris perquè “ja hi ha massa mariconeig”. El pontífex va fer aquestes declaracions la setmana passada durant una reunió a porta tancada amb els membres de la Conferència Episcopal Italiana (CEI), però a última hora d'aquest dilluns han estat publicades per la premsa italiana, cosa que ha provocat una forta polèmica al país.

Segons confirmen alguns bisbes a mitjans de comunicació transalpins, les paraules van ser dites en to de broma i, assenyalen algunes d'aquestes fonts, el Papa possiblement desconeixia l'accepció despectiva de la paraula en italià que va utilitzar, frociaggine, que en català es podria traduir com mariconeig. “Més que amb vergonya, la frase va ser rebuda amb alguna riallada incrèdula”, explica una font anònima al diari Corriere della Sera. “Era evident que el Papa no era conscient de com resulta d'ofensiva aquesta paraula en italià”, afegeix aquesta mateixa font.

Durant la reunió amb els bisbes italians, el papa Francesc va reflexionar sobre la conveniència d'admetre als seminaris candidats obertament homosexuals, una de les qüestions que més controvèrsia desperten al Vaticà des de fa anys, i sobre la qual el Papa ja s'ha pronunciat en repetides ocasions reiterant el seu rebuig. El pontífex, segons recull l'agència Adnkronos, va insistir que és millor no permetre'n l'entrada perquè “és molt difícil que un noi que té aquesta tendència no caigui durant l'exercici del ministeri”.

L'Església rebutja la "cultura gai"

En realitat, i malgrat la polèmica, Francesc només ha defensat la posició oficial de l'Església, que el 2005, amb una instrucció del dicasteri del clergat signada pel papa Benet XVI, va establir que “l'Església, respectant profundament les persones en qüestió, no pot admetre al seminari i a les sagrades ordes els que practiquen l'homosexualitat, tenen tendències homosexuals profundament arrelades o donen suport a l'anomenada cultura gai”.

El mes de novembre passat, els bisbes italians van aprovar un text per regular-ne l'admissió als seminaris. Encara no ha estat publicat, però inclou una esmena que manté la distinció entre orientació homosexual simple i les anomenades “tendències profundament arrelades”, cosa que en teoria obriria les portes dels seminaris als homosexuals que es comprometin a mantenir la disciplina del celibat, igual que s'exigeix als heterosexuals.

stats