Religió

El Vaticà accepta batejar els transsexuals i que siguin padrins si això no causa cap "escàndol públic"

Els fills d'homosexuals també poden rebre el sagrament sempre que siguin educats en la fe catòlica

2 min
El papa Francisco reunit amb els cardenals al Vaticà

RomaLes persones transsexuals poden ser batejades "com la resta de fidels" de l'Església catòlica i exercir com a padrí o padrina d'aquest sagrament. Ara bé, sempre que es compleixin algunes condicions, segons ha assenyalat el Vaticà en un text publicat per la Congregació per a la Doctrina de la Fe, en resposta als dubtes plantejats per un bisbe brasiler de Sant Amaro, José Negri, respecte a la participació en baptismes i casaments de persones homosexuals i transsexuals.

El document va ser signat el 31 d'octubre pel papa Francesc i pel cardenal Víctor Manuel Fernández, prefecte de la Congregació per a la Doctrina de la Fe, i s'ha publicat aquesta setmana a la web oficial del dicasteri. El text aclareix alguns dubtes respecte a qüestions relacionades amb els catòlics homosexuals que ja havien estat abordats anteriorment i confirma la voluntat del papa Francesc de fer de l'Església un lloc més receptiu de cara a la comunitat LGTBI malgrat l'oposició del sector conservador.

Pel que fa al baptisme de persones del col·lectiu LGTBIQ, el Vaticà recorda que "un transsexual, que també s'hagués sotmès a un tractament hormonal o a una intervenció quirúrgica de reassignació de sexe, pot rebre el baptisme amb les mateixes condicions de la resta de fidels". Però sempre que "no hi hagi situacions en què es doni el risc de generar escàndol públic o desorientar els fidels", puntualitza.

El Vaticà justifica la seva resposta recordant que el mateix papa Francesc defensa que l'Església "no és una duana, sinó una casa paterna on hi ha lloc per a tothom". De la mateixa manera, les persones transsexuals poden actuar com a padrins en certes circumstàncies. "Ara bé, no constituint això un dret, la prudència pastoral exigeix que no es permeti quan es verifiqui un perill d'escàndol, d'indegudes legitimacions o d'una desorientació en àmbit educatiu de la comunitat eclesial", matisa.

"Prudència pastoral"

El document vaticà confirma així la posició de la Santa Seu, que el 2015 va obligar el bisbat de Cadis a retractar-se després de rebutjar com a padrí un jove transsexual.

El Vaticà explica que el dret canònic dicta que “poden ser padrí o padrina els que tinguin l'actitud i condueixin una vida conforme a la fe”, però assenyala com a “diferent” el cas de dues persones homosexuals que viuen “una estable i declarada relació” i no una “simple convivència”. El Vaticà apel·la una vegada més a la “prudència pastoral” perquè cada situació sigui “sàviament ponderada”. Sobre el que no hi ha dubtes, però, és que un transsexual pugui ser testimoni d'un casament perquè no hi ha cap norma vigent a la legislació canònica que ho prohibeixi.

El document de la Congregació per a la Doctrina de la Fe també respon a la pregunta de si dues persones “homoafectives” poden figurar com a pares d'un nen que ha de ser batejat i que ha estat adoptat o concebut a través de la maternitat subrogada. En aquest cas, conclou, “perquè un nen sigui batejat s'ha de donar la fundada esperança que serà educat en la religió catòlica”.

stats