Societat 15/09/2016

Reobren la investigació sobre la causa de la mala qualitat del semen dels tarragonins

L'Audiència de Tarragona creu que encara hi ha vies per identificar les empreses químiques culpables i ordena demanar més informació sobre la seva activitat

Montse Riart
2 min
El sector químic de Tarragona busca atreure noves inversions industrials donant facilitats de terrenys, serveis, centres d’investigació i personal amb formació.

BarcelonaL'Audiència de Tarragona ha reobert la investigació sobre la mala qualitat del semen dels tarragonins. El jutge que portava aquest cas havia arribat a la conclusió que l'esperma tarragonina era la pitjor de l'Estat i en culpava l'activitat de les empreses químiques de la zona, que podrien haver comès un delicte contra el medi ambient, però deia que era impossible identificar-ne els responsables concrets.

En canvi, el tribunal diu que al jutge encara li queden fils per estirar per mirar de trobar les empreses culpables. Li ordena que atengui la petició que li havia fet la Fiscalia i que requereixi a la secretaria de Medi Ambient de la Generalitat més informació sobre les químiques de la zona que emeten "disruptors endocrins", les substàncies que podrien ser la causa de la infertilitat dels tarragonins.

Abans d'arxivar el cas, la Guàrdia Civil va entregar al jutge un llistat amb les 180 empreses que produïen aquestes substàncies i va identificar les cinc que tenien més volum d'activitat. L'Audiència considera que abans d'arxivar el cas el jutge ha de practicar totes les proves demanades o "argumentar per què les rebutja".

Segons el Tribunal, el fet que sigui difícil establir quina pot ser la causa de la mala qualitat del semen dels tarragonins ja és prou motiu per "esgotar totes les vies possibles per identificar" els culpables d'una situació "tan difícil i complexa".

Múltiples causes de la infertilitat

Quan el jutge que portava el cas va decidir arxivar la investigació va dir que podien existir diverses causes més enllà de l'activitat de les químiques per explicar la mala qualitat del semen tarragoní, com ara "l'alimentació, les drogues o la roba cenyida".

Justificava que era "extremadament difícil" imputar la responsabilitat a una empresa concreta i ressaltava el fet que la Guàrdia Civil hagués constatat l'existència de 180 empreses que emetien algunes de les substàncies que podien provocar la infertilitat.

La investigació sobre la causa de la mala qualitat del semen dels tarragonins es va obrir el novembre del 2010. El grup ecologista l'Escurçó va presentar una denúncia després que un estudi de l'Institut Marquès de Tarragona alertés que l'esperma dels tarragonins era la pitjor de l'Estat per culpa de les condicions ambientals i de la concentració d'empreses químiques a la zona.

stats