Societat 19/04/2012

Homs desautoritza Boi Ruiz: Catalunya mantindrà l'euro per recepta tot i el copagament espanyol

El portaveu del Govern aclareix els dubtes entorn de la mesura que havia manifestat el conseller de Salut

Ferran Casas
2 min
El portaveu del Govern, Francesc Homs

BarcelonaFins a tres vegades ha assegurat aquest matí el conseller de Salut, Boi Ruiz, que "hi ha tantes probabilitats de continuar amb l'euro per recepta com de retirar-lo". El conseller ha acceptat tres entrevistes, a TV3, RAC1 i Catalunya Ràdio, en un matí maratonià, l'endemà de la reunió a Madrid de la ministra de Sanitat amb les comunitats autònomes. Ruiz ha dit que caldria mirar en detall les mesures un cop les aprovi aquest divendres el consell de ministres i obria la porta a eliminar l'euro per recepta.

No havien passat ni dues hores que el portaveu del Govern desautoritzava el conseller de Salut i aclaria la situació. Francesc Homs ha deixat clar que no hi haurà canvis i que, malgrat les mesures de copagament imposades pel govern espanyol, es mantindrà l'anomenat tiquet moderador a Catalunya. Segons ell, és una "mesura moderadora" que pot representar, a tot estirar, "seixanta euros per persona".

"Mal que ens pesi, es mantindrà perquè és una mesura moderadora i no recaptatòria". El portaveu ha recordat que en el cas dels alemanys són cinc euros per recepta, i a Bèlgica es paga entre el 15% i el 80% del fàrmac. Si la sanitat catalana es vol mantenir en estàndards europeus, ha recordat en roda de premsa després de la reunió d'Artur Mas i el líder d'ERC Oriol Junqueras, cal seguir fent esforços.

Aquest dimecres el conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell, va recordar que l'euro per recepta és una llei, i en la línia del portaveu Francesc Homs, també va dir que s'aplicaria a partir del juny.

La ministra de Sanitat, Ana Mato, va anunciar aquest dimecres com es concretarà el nou copagament dels fàrmacs per estalviar 7.000 milions d'euros a l'any, 1.900 dels quals corresponen a Catalunya. Els jubilats amb pensions contributives pagaran un 10% dels medicaments, amb un màxim de 8 euros mensuals per a les rendes inferiors als 18.000 euros a l'any i de 18 euros per a les que superin aquesta quantitat.

Segons Mato, la mitjana de despesa dels jubilats en una farmàcia és d'entre 2 i 3 euros al mes.

La població activa amb una renda inferior als 18.000 euros anuals i les famílies nombroses seguiran pagant el 40% del medicament, com fins ara. Les persones amb una renda d'entre 18.000 i 100.000 euros l'any n'abonaran el 50%, mentre que els que superin els 100.000 euros, el 60%. La mesura no afectarà els malalts crònics, que continuaran pagant el mateix que fins ara. La informació del nivell de renda estarà detallada en la targeta sanitària de cada ciutadà. No pagaran per la recepta els aturats sense prestació i les persones que rebin pensions no contributives o rendes d'inserció.

Amb aquests paràmetres i amb les dades facilitades pel Col·legi de Farmacèutics, aquest és el nou preu dels medicaments més receptats a Catalunya.

stats