Consum de drogues

Les clavegueres no enganyen: Tarragona és la segona ciutat d'Europa que consumeix més cocaïna

Barcelona és la tercera urbs europea on s'ha detectat més restes de cànnabis

3 min
Una discoteca en una imatge d'arxiu

Brussel·lesLes aigües residuals no enganyen. Cada vegada es detecten més restes de cocaïna i de metamfetamines al clavegueram de les principals ciutats. El rastre de les drogues a l'aigua es dona a tot Europa, i també a les principals ciutats dels Països Catalans, segons l'últim informe publicat per l'Observatori Europeu de Drogues i Toxicomanies (EMCDDA, en les seves sigles en anglès). Per primera vegada, l'organisme ha analitzat les aigües residuals de Tarragona i durant tot l'any passat i van trobar-hi una mitjana de 1.610 mil·ligrams de cocaïna al dia per cada 1.000 habitants. És a dir, la capital tarragonina és la segona ciutat d'Europa que consumeix més aquesta substància, només per darrere d'Anvers (Flandes), amb uns 2.381 mil·ligrams.

Així, a Tarragona s'hi han detectat més del doble de quantitat de cocaïna que a Barcelona, on se'n van comptar 622. També el rastre de cocaïna a les clavegueres de Lleida (759 mm al dia per cada miler d'habitants) i de València (724) supera el de la capital catalana, però se situa per sobre de Castelló (554). En el cas de la capital catalana, l'informe assenyala que el consum general de drogues ha anat disminuint des del 2017, quan va assolir el seu pic i va arribar a 965 mil·ligrams al dia de cocaïna per cada 1.000 habitants. Ara bé, pel que fa a cànnabis, Barcelona lidera el rànquing: n'han trobat 151 mil·ligrams al dia per cada 1.000 habitants. Per darrere hi ha València (93), Lleida (89), Tarragona (87) i Castelló de la Plana (54), que són les úniques ciutats dels Països Catalans dels quals n'han recollit dades.

L'estudi també indica que els dies que es consumeix més cocaïna i MDMA (i la majoria de drogues classificades per l'informe de més recreatives) són els diumenges –s'entén que a la matinada–, els dissabtes i els divendres. En canvi, el dilluns és el dia que se'n detecta menys. Respecte al consum de cànnabis, tanmateix, els dies que se n'ha registrat més consum són el diumenge i entre setmana sobretot els dimarts i els dimecres.

Més enllà de l'EMCDDA, hi ha diferents organismes que calculen el consum de drogues a través de l'anàlisi de les aigües residuals, ja que permet conèixer la concentració de la droga o dels metabòlits que s'excreten en l'orina i, a través d'aquestes dades, estimar la quantitat de substàncies psicoactives consumides per una població determinada. De fet, un altre informe publicat el 2019 fet per investigadors de l'Institut de Diagnòstic Ambiental i d'Estudis de l'Aigua del Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC), va revelar que Barcelona era la ciutat d'Europa que més droga consumia i que, per tant, inclús superava Anvers, que és la ciutat que sempre lidera aquesta mena de rànquings. Aquest estudi, però, va analitzar el clavegueram de menys urbs i no va incloure Tarragona.

Un problema "estès" arreu d'Europa

Tot i que a Barcelona el consum de drogues s'estigui reduint, al global de les 104 ciutats europees que inclou l'estudi ha anat augmentant des del 2016, amb excepció dels mesos de més restriccions per la pandèmia del covid. Respecte al consum de cocaïna, que ha augmentat en gairebé totes les ciutats que ha estudiat l'EMCDDA, continua sent substancialment més elevat a Bèlgica i als Països Baixos, principalment a Anvers i a Amsterdam, i en estats molt turístics, com el portuguès i l'espanyol.

En aquest sentit, el director de l'organisme comunitari encarregat de l'informe, Alexis Goosdeel, confirma que el consum elevat de drogues és un "problema tant estès com complex" que afecta tot el territori de la Unió Europea. "Les mostres de les aigües residuals són alarmants, i evidencien l'amenaça emergent que representa per a la salut dels ciutadans europeus", ha assenyalat el director de l'EMCDDA.

stats