Medi ambient
Societat 16/12/2011

Els rius catalans no milloren per primera vegada en 14 anys

La qualitat de l'aigua no complirà les directrius europeees marcades per al 2015. Els rius a zones poblades o amb pressió industrial o agrícola estan en pitjor estat

Marta Bausells
1 min

BarcelonaL'estat dels rius catalans s'ha estancat per primera vegada en catorze anys. El 75% dels hàbitats fluvials presenten algun tipus d'alteració –urbanització de la ribera, deixalles, cabals mal regulats, o presència de substàncies nocives– i només el 38% dels boscos de ribera –els que creixen a banda i banda dels rius– tenen una qualitat bona als dos marges.

Són algunes de les dades que ha presentat avui l'Associació Hàbitat, que a través de l'anomenat Projecte Rius ha estudiat anualment la qualitat de l'aigua de les 13 conques hidrogràfiques de Catalunya i els ecosistemes que hi viuen i l'envolten, des del 1997. En l'informe d'enguany, per primera vegada, "no s'ha pogut constatar cap millora", ni tan sols tímida, ha explicat Roger Gili, el director de l'entitat.

Segons Gili, la salut de l'aigua no serà prou bona per arribar als requisits que marca la Unió Europea per al 2015, i aquest és un "moment crucial" en què cal actuar perquè l'any que ve no hi hagi una pèrdua de qualitat, cosa que afectaria, a més dels ecosistemes, "la salut de les persones".

L'acció de l'home és el factor clau en l'empitjorament dels rius –la qualitat de l'aigua és pitjor en zones urbanitzades, industrials o agrícoles–, ha conclòs l'informe. Les deixalles tenen una presència constant en les mostres que recull l'entitat a través de grups de voluntaris, i "la majoria són de consum domèstic de les llars", ha explicat Rocío del Río, responsable del voluntariat.

stats