El Govern preveu tornar a relaxar les restriccions a la restauració, l'esport i les activitats extraescolars

Es compromet a "planificar" amb temps les mesures de Setmana Santa

i
Quim Bertomeu
3 min
Reunió del consell executiu aquest dimarts.

BarcelonaLa Generalitat preveu tornar a relaxar les restriccions actualment vigents en els sectors de la restauració, l'esport i les activitats extraescolars. Ho ha explicat aquest dimarts la portaveu del Govern, Meritxell Budó, que ha dit que ja s'estan analitzant quins canvis es podrien introduir i ha precisat que es prendrà una decisió entre "demà i divendres". El diagnòstic que fa la Generalitat de la situació actual de la pandèmia és que la corba de contagis està baixant però encara de "manera molt lenta". Per tant, per a l'executiu català hi ha marge per fer canvis, però seguint el principi de prudència.

El Govern es troba davant d'un escenari en el qual les dades sobre l'afectació del virus evidencien una certa millora, però a un ritme més lent del que voldria i encara amb la pressió hospitalària alta. Davant d'aquest fet, Budó ha mostrat cautela sobre la resta de restriccions. Així, malgrat que ha obert la porta a relaxar les mesures que afecten la restauració, l'esport i les activitats extraescolars, ha descartat fer-ho en altres àmbits com el toc de queda nocturn i el confinament comarcal. "No estem aquí. El que no volem és fer un pas endavant per després fer-ne dos enrere", ha justificat. Alguns dels afectats per la negativa a tocar la limitació a la mobilitat entre comarques seran els socis del Barça. La Generalitat ha confirmat que tampoc a ells se'ls aixecarà la restricció temporalment aquest diumenge perquè puguin anar a votar a les eleccions a la presidència del club. Budó ha argumentat que ja es van habilitar en el seu dia "mesures addicionals" com el vot per correu per garantir el dret de participació.

El Govern ha tornat a assegurar aquest dimarts que és conscient que totes aquestes limitacions afecten qüestions tan elementals com la llibertat individual de les persones, però s'ha excusat en el fet que la situació pandèmica encara és greu. "Encara estem gestionant una tercera onada i l'afectació ha sigut forta", ha resumit la portaveu. De fet, una de les moltes incògnites que hi ha sobre la taula és si s'haurà de tornar a ajornar la celebració de Sant Jordi. L'alarma sobre la possible cancel·lació del dia dels llibres i les roses ha tornat a saltar avui quan s'ha confirmat que tampoc se celebrarà l'edició del 2021 del Primavera Sound. Budó ha exposat el seu respecte per la decisió del festival de música i, sobre Sant Jordi, no ha volgut donar res per fet: "No hi ha cap decisió presa".

Les incògnites de Setmana Santa

Finalment, una altra qüestió que té oberta l'executiu català és què fer amb la Setmana Santa. Queda menys d'un mes i, com ja va passar amb les vacances de Nadal, el focus està posat en quines restriccions hi haurà llavors en vigor, ja que són mesures que poden tenir un impacte important en sectors com el turisme. Budó ha explicat que la Generalitat encara no en té els detalls, però s'ha compromès a "planificar" aquest tema, establir un "calendari" i, en definitiva, no deixar-ho per a última hora. "Si les dades van bé es podria fer un calendari per veure què estaria permès, quan, amb quina mobilitat i què es podria dur a terme o què no, per poder així preveure i planificar", ha resolt.

Tot i això, ha afegit que encara és d'hora per tenir conclusions: "Tenim el mes de març per observar què podem anar aixecant". Sigui com sigui, amb aquest calendari el Govern assumeix indirectament que intentarà evitar la situació del desembre passat, quan no va precisar les restriccions que afectaven l'aturada nadalenca fins a les portes dels dies festius.

stats