Societat 22/12/2020

Noves restriccions: què es pot fer i què no durant les festes de Nadal

Resum de les restriccions vigents, que s'endureixen a la Cerdanya i el Ripollès

Ara
4 min
El Ripollès i la Cerdanya, tancats perimetralment durant 15 dies

BarcelonaAquest és, a hores d'ara, el resum de les mesures en vigor:

Mobilitat: confinament comarcal amb excepcions

Des del 21 de desembre fins a l'11 de gener ningú podrà, a priori, sortir de la seva comarca, ja que el Procicat decreta un confinament comarcal. A l'hora de la veritat, però, un seguit d'excepcions aporten molta flexibilitat a l'hora de moure's pel territori. Concretament, "s'autoritzen els desplaçaments a poblacions d’altres comarques que siguin lloc de residència habitual de familiars o persones properes dels que es desplacin per visitar-los", i també es permet "que les persones que integren la bombolla de convivència s’estableixin en una comarca diferent de la comarca on resideixen habitualment". És a dir, es pot sortir de la comarca per visitar familiars i amics, i també es pot viatjar pel territori per anar a una segona residència, una casa rural o un hotel. Aquest últim cas es podrà fer durant tot el període, però visitar amics i familiars només entre el 23 de desembre i el 6 de gener. Així, anar a una segona residència o a visitar familiar seran les excepcions per trencar el confinament comarcal, i, per exemple, saltar-se'l per anar al teatre no estarà permès.

El departament d'Interior ha facilitat el nou certificat autoresponsable de desplaçament d'entrada i sortida de la comarca i el certificat d'entrada i sortida de Catalunya per poder moure's durant el període nadalenc. Pots descarregar-lo aquí.

Aquesta norma general de mobilitat, des d'aquest dimecres, dues excepcions importants que són la Cerdanya i el Ripollès. Totes dues comarques queden tancades perimetralment durant 15 dies. La restricció serà d’entrada i sortida de les dues comarques i ni la visita a familiars ni el desplaçament a segones residències seran excepcions per saltar-se-la.

Entre les excepcions que permetran entrar o sortir del Ripollès i la Cerdanya hi ha raons sanitàries o laborals, retorn a la residència habitual o familiar amb causa justificada, assistència a centres educatius, cura de persones grans o dependents, recollida de menors, obligacions judicials, realització de tràmits administracions, o manifestació o participació política, segons ha informat el Govern en roda de premsa.

Reunions familiars limitades

Les trobades queden limitades a 6 persones, menys els dies festius, que s'amplien a 10 com a màxim, de dues bombolles de convivència.

L'excepció a la norma serà a la Cerdanya i al Ripollès, on les reunions continuaran sent de 6 persones com a màxim també durant els dies festius; igualment no es podran barrejar mes de dues bombolles de convivència.

Toc de queda variable

Tot i que en altres territoris com la Comunitat de Madrid no estaran permeses les reunions de més de 6 persones, el Procicat ha autoritzat que per als dies 25, 26 i 31 de desembre i 1, 5 i 6 de gener es permetin les reunions de com a màxim 10 persones que no impliquin barrejar més de dues bombolles de convivència.

El toc de queda nocturn també s'adapta a Nadal, ja que la nit del 24 al 25 de desembre i la nit de Cap d'Any l'inici s'allargarà fins a la 1 de la matinada. La nit de Reis, del 5 al 6 de gener, també serà una excepció, ja que no hi haurà reducció de la mobilitat nocturna fins a les 23 hores.

Bars i restaurants

Els grans damnificats, tal com ja van anunciar Budó i Aragonès, seran els bars i restaurants. Només poden obrir per servir esmorzars (de 7.30 a 9.30), dinars (de 13.30 a 15.30) i sopars només per emportar (de 19.00 a 22.00). El servei a domicili es permet fins a les 23.00. Els clients han de portar mascareta i només se la poden treure per menjar o beure. Hi ha d’haver un màxim de quatre persones per taula, però poden ser sis si els integrants són d’una mateixa bombolla. Els dies festius, però, està permès que les taules siguin de sis persones. Entre taules hi ha d’haver dos metres de distància. Les terrasses estan obertes, i a l’interior dels locals no es pot superar el 30% de la seva capacitat.

A les comarques del Ripollès i la Cerdanya, els locals de restauració queden tancats al públic, tant els interiors com les terrasses, i només funcionaran per a fer menjar per emportar o servir a domicili.

Les restriccions d'horaris no afecten els restauradors de les àrees de servei, que com que són "vies de comunicació per a professionals de transport" no resten subjectes a cap franja horària. També s'hi sumen els restaurants dels hotels, que poden servir sopar "exclusivament a les persones allotjades".

Comerç

Es mantenen els centres comercials oberts –continuaran oberts amb un aforament del 30%–, però no els locals de restauració que hi hagi als centres comercials. Es mantenen les restriccions actuals d'aforament al petit comerç. Poden obrir gimnasos que estiguin dins del recinte comercial.

Al Ripollès i la Cerdanya les botigues de primera necessitat -de menjar, beure, productes higiènics- poden restar obertes. Els comerços de 800 metres o inferiors poden funcionar amb un aforament limitat inferior al 30%.

Hotels

Així com es permet desplaçar-se a les segones residències, una bombolla de convivència també pot moure's de la seva comarca si és passar uns dies a un hotel o una casa de turisme rural.

Els hotels, cases rurals i allotjaments acreditats a les comarques de la Cerdanya i el Ripollès poden estar oberts per als clients que ja estiguin ara a la comarca, segons el Govern.

Cultura

Les activitats culturals tenen un límit d'aforament del 50%.

Esport

Les activitats físiques d'alta intensitat que no es poden fer amb mascareta només es poden fer a l'exterior. Hi ha un aforament del 50% en esdeveniments a l'aire lliure i del 30% en espais tancats.

Al Ripollès i la Cerdanya els gimnasos quedaran tancats del tot fins al 6 de gener. Les instal·lacions esportives a l'aire lliure, però, seguiran obertes com a al resta del país.

Centres de culte

Hi ha un límit del 30% de l'aforament.

stats