Societat 23/12/2020

Tanquen el Ripollès i la Cerdanya per l'impacte del covid

La mobilitat, la restauració i les reunions queden limitades fins a Reis en totes dues comarques

Pau Esparch / Maria Garcia
4 min
Tanquen el Ripollès i la Cerdanya per l’impacte del covid

Barcelona / GironaEl Nadal i el Cap d'Any al Ripollès i la Cerdanya seran diferents dels de la resta de Catalunya. Les dues comarques han quedat tancades perimetralment aquesta mitjanit –tampoc es permetrà la mobilitat entre els dos territoris– per l'impacte del coronavirus. Els controls policials –que fan girar cua els que no poden justificar el desplaçament– als diferents accessos del Ripollès han provocat cues des de primera hora d'aquest matí de dimecres, el primer dia del tancament perimetral, com a l'entrada sud de Ripoll a la C-17.

Cues per accedir a Ripoll el primer dia de tancament perimetral a la comarca del Ripollés per aturar la propagació del covid-19

"L'increment i el ritme de reproducció és desproporcionat", va advertir ahir a la nit el coordinador de la unitat de seguiment del covid-19, el doctor Jacobo Mendioroz. Això ha obligat el Govern a prendre la dràstica decisió de deixar el Ripollès i la Cerdanya aïllats i limitar-hi diverses activitats, com la restauració. També queden afectades les celebracions: els dies festius no es permetran les trobades de fins a 10 persones de dues bombolles de convivència i hauran de ser de sis persones a les dues comarques i respectant el límit de dues bombolles com a màxim. En canvi, mantindran les excepcions del toc de queda per Nadal, Cap d'Any i Reis com a la resta del país.

Tanquen el Ripollès i la Cerdanya per l'impacte del covid

Tampoc no es pot entrar o sortir del Ripollès i la Cerdanya per visitar familiars o persones pròximes, una de les excepcions permeses a la resta de Catalunya entre el 23 de desembre i el 6 de gener. Anar a les segones residències o als hotels tampoc és vàlid per entrar o sortir de les dues comarques. Les excepcions per moure's seran les habituals, com ara els motius laborals, sanitaris, cura de persones grans, dependents o menors i retorn al lloc de residència.

Pel que fa a les activitats, bars i restaurants només es poden servir menjar per emportar-se, no es poden fer activitats esportives als espais tancats –se salven les pistes d'esquí– i tampoc poden obrir els teatres ni els cinemes, però les biblioteques i els museus sí. Les botigues de primera necessitat poden funcionar i també les de menys de 800 metres quadrats, amb el 30% d'aforament. Es mantenen oberts hotels, cases rurals i la resta d'allotjaments turístics per als clients que ja siguin a les dues comarques.

Les mesures s'han acordat per a 15 dies (fins al 6 de gener), però en funció de l'evolució del coronavirus. Ara mateix la Cerdanya presenta les pitjors dades amb l'índex de rebrot més alt de Catalunya i més positius en les proves: el 19% ho són, quan l'OMS marca que ha d'estar per sota del 5% –per sobre vol dir que el virus circula més ràpid del que es detecta–. La velocitat de reproducció és de 2,34 –cada contagiat infecta més de dues persones– i el nombre de nous casos s'ha multiplicat.

El creixement és semblant al Ripollès i no hi ajuda que l'origen dels brots no s'hagi pogut "lligar fàcilment", va admetre el doctor Mendioroz. Es pensa que s'han transmès tant entre famílies com als llocs de treball. Mendioroz també va apuntar que haurien afectat persones foranes, que són en segones residències.

Ja ho han notat els hospitals de la zona, que no tenen UCIs. A Campdevànol un brot ha afectat 21 professionals i des de principis de desembre només accepten ingressos per covid-19 –ara n'hi ha 22–: deriven la resta de pacients als hospitals d'Olot i Girona. A l'hospital transfronterer de Puigcerdà, a la Cerdanya, hi ha 11 ingressats per covid-19 i 10 professionals aïllats. La consellera de Salut, Alba Vergés, va recalcar que "són hospitals petits" en "una situació molt tensa". Vergés va afegir que el comportament del virus és "diferent" que a la resta de Catalunya i que per això hi calien "mesures excepcionals" per Nadal. En aquest sentit, va reiterar que fins al 28 de desembre no es preveu "cap canvi" a les restriccions del conjunt del país.

Un dispositiu amb 200 efectius

Els Mossos d'Esquadra, amb les policies locals de Puigcerdà i Ripoll, duran a terme un dispositiu amb uns 200 efectius per controlar el compliment del tancament, comparat amb el de la conca d'Òdena al març i al Segrià a l'estiu però "adaptat la realitat territorial". El conseller d'Interior, Miquel Sàmper, va explicar que les excepcions que es permetran per desplaçar-se són com les dels confinaments perimetrals anteriors.

Els consells comarcals de la Cerdanya i el Ripollès, que han entès el tancament pels contagis, ja han reclamat urgentment ajudes per als sectors econòmics afectats. "La vida de les persones passa per davant de tot, però estem en un moment econòmic molt complicat per al sector turístic, que es ressentirà molt de la decisió", va demanar la presidenta del consell comarcal de la Cerdanya, Roser Bombardó. Pensa el mateix el seu homòleg al Ripollès, Joaquim Colomer, que va afegir que siguin ajudes "immediates". El Govern va reconèixer que no s'han concretat les ajudes tot i que es reunirà amb els dos consells comarcals per fer-ho.

stats