Immigració

Roses acorrala el 'top manta' i requisa muntanyes de falsificacions

La policia decomissa 2.500 articles falsificats en un únic operatiu

4 min
Una parada de top manta al passeig de Roses

RosesA l'estiu, quan el gruix de visitants es concentra als municipis costaners, el fenomen del top manta també s'estén fora dels carrers de Barcelona. A la Costa Brava, el principal focus de venda ambulant és Roses, a l'Alt Empordà, on, durant els mesos de juliol i agost, sobretot a la tarda, quasi cada dia desenes de manters fan parada per vendre articles d'imitació. La proximitat amb la frontera francesa, per on arriba molta mercaderia falsificada, la gran afluència de turistes durant les vacances i l'extensa allargada del passeig a tocar de la platja, converteixen el municipi rosinc en un lloc idoni per al negoci. L'Ajuntament, però, governat per Junts i el PSC, hi està radicalment en contra i s'ha proposat com a eix central del seu mandat acabar amb aquesta pràctica il·legal. Aquest estiu el consistori, de manera coordinada amb els Mossos d'Esquadra, la Policia Nacional, la Guàrdia Civil i la Policia Local, ha organitzat diverses operacions extraordinàries per encapsular els manters i requisar els carregaments als manters. En l'última, fa 15 dies, els cossos policials van decomissar 2.500 articles –la xifra més alta de la història al municipi–, valorats en 288.000 euros, i van detenir dues persones en situació irregular.

A Roses, els manters no s'emplacen en el concorregut passeig del port, a tocar de l'eix comercial, ja que hi passa una carretera paral·lela per on la policia té molt fàcil patrullar, sinó que es reparteixen més avall, en direcció a Empuriabrava, davant la platja de Santa Margarida. Allà, les característiques de la zona els faciliten actuar amb més discreció i marge de maniobra: els edificis són hotels i pisos residencials, hi ha poc moviment de botigues o restaurants arran de mar, i al passeig només s'hi pot arribar en cotxe per carrers culs de sac cada 100 o 200 metres. Un divendres al vespre de finals de juliol, una cinquantena de manters, repartits en grups, estenen les teles i descarreguen els sacs amb articles falsificats de tota mena, des de joguines, vambes o bosses de mà d'alta gamma, fins a cinturons, polos o samarretes de futbol. Entre els venedors, molts de procedència africana, fins i tot corren alguns menors i tot són homes, mentre que les dones, al costat, fan parades de trenes, pentinats o braçalets. La majoria no són residents del municipi, sinó que, com si fossin temporers de la campanya de la fruita, venen de lluny expressament els mesos d'estiu per intentar guanyar-se un sou.

Una parada de 'top manta' a Roses.

Els manters, conscients que la policia els persegueix, s'intimiden per les preguntes indiscretes o les càmeres de fotos i només parlen amb els compradors interessats. "Quant costa la samarreta?", pregunta un turista francès, amb el seu fill, assenyalant els colors de l'equipació del Barça de l'any passat. El manter respon primer "30 euros", però, finalment, acaben tancant el tracte amb un bitllet de vint euros i tots dos en surten satisfets.

En els dos grans cops policials contra el top manta d'aquest estiu, els cossos policials, després d'investigar els patrons de comportament dels venedors, han interceptat de matinada els vehicles carregats de mercaderia il·legal amb un ampli dispositiu d'un centenar d'agents per tallar totes les vies d'escapament als manters. Aquestes operacions són fruit dels acords de la Junta Local de Seguretat i la intenció de l'Ajuntament és repartir-les de manera aleatòria durant tot l'estiu. "Aquests dispositius han donat molt bons resultats, no només pel nombre d'articles decomissats, sinó perquè s'han produït sense cap mena d'incidència o aldarull que pogués molestar els veïns o visitants", defensa Olga Simarro, regidora de Seguretat. "A més, també tenen un component dissuasiu perquè, durant els dies següents, cap venedor ambulant es va instal·lar al passeig i tothom va poder gaudir-lo sense cap interferència", conclou.

El decomís d'articles falsificats del 17 de juliol a Roses.

Més enllà del govern municipal, la presència de manters a Roses també causa molt de malestar als botiguers del municipi. "No tenim res en contra d'aquestes persones, però no és just que venguin les coses més barates i sense pagar impostos, ens fan la competència deslleial", diu una dependenta del passeig de Santa Margarida. L'empipament és compartit entre la majoria dels comerciants: "Es tracta d’una activitat il·legal que fa anys que dura i que no només afecta negativament els comerciants sinó també la imatge del municipi. Cal actuar amb fermesa", argumenta Miquel Gotanegra, president de l'Associació d’Empresaris Roses - Cap de Creus, que representa més de 200 afiliats del municipi. L'associació ja s'ha reunit amb l'Ajuntament per expressar la seva preocupació i celebra que es prenguin totes les vies legals per tractar "aquesta problemàtica de manera prioritària".

El sindicat de manters de Barcelona, crític amb les detencions

A Roses, a diferència de Barcelona, els manters no tenen cap sindicat per organitzar-se i defensar-se de la persecució policial. El col·lectiu Top Manta BCN, però, malgrat la distància geogràfica, coneix de prop la situació i denuncia un biaix racista en les polítiques del govern rosinc. "Igual que a Barcelona, l'única solució de l'Ajuntament de Roses és la repressió policial; és ridícul, no hi ha cap proposta social o de regularització per a aquestes persones", defensa Lamine Sarr, membre del col·lectiu manter de la capital, que afegeix: "No es dediquen a la venda ambulant per voluntat pròpia, ho fan per obligació, perquè no tenen papers per treballar o no estan ben orientats". I sobre les detencions a dues persones en situació irregular d'estrangeria en l'últim macrooperatiu de Roses, argumenta: "És una contradicció; a aquestes persones se'ls ha donat la llibertat de sortir dels CIE, però després la policia els deté i els torna a internar per deportar-los, estan jugant amb les nostres vides".

stats