Societat 14/03/2022

L'exèrcit rus ja ha segrestat dos alcaldes ucraïnesos

Zelenski demana ajuda a la comunitat internacional per evitar que els russos "liquidin" les autoritats locals

ARA
2 min
Els ucraïnesos de Kherson sortint al carrer per protestar contra les forces russes que ocupen la ciutat.

BarcelonaEls ucraïnesos de les poques ciutats que han caigut en mans dels russos mantenen la confrontació contra les forces invasores. Amb banderes ucraïneses i potser alguna petita pancarta, surten al carrer i increpen els soldats enviats per Vladímir Putin que, armats fins a les dents, proven de fer-los fora a cops de culata, sense obrir foc. Una de les ciutats d'Ucraïna on més es veuen aquestes imatges és Melitópol, un municipi a mig camí entre la també ocupada Kherson i Mariúpol, un dels punts on els combats són més intensos.

El segrest, dijous passat, de l'alcalde de Melitópol, Ivan Fedorov, encara ha esperonat més els ciutadans d'aquest municipi portuari, que segueixen fent concentracions amb el lema "Allibereu l'alcalde". El subcap de l'oficina presidencial d'Ucraïna, Kirill Timoixenko, va fer públic un vídeo enregistrat per una càmera de la via pública en què es veu com soldats russos s'emporten un home amb una bossa al cap, que seria Fedorov.

El president ucraïnès, Volodímir Zelenski, va demanar ajuda dissabte al seu homòleg francès, Emmanuel Macron, i al canceller alemany, OIaf Scholz, per alliberar l'alcalde de Melitópol i va criticar que "els russos han passat a una nova etapa de terror, en la qual intenten liquidar físicament els representants de les autoritats locals legals d'Ucraïna". Fedorov, que segons sembla es va negar a despenjar la bandera del país i va titllar "d'ocupants" els soldats russos, va ser el primer batlle segrestat per les forces invasores. Però no l'únic, perquè tres dies més tard, aquest diumenge, les forces russes van segrestar també l'alcalde de Dniprorudne, Ievhen Matveiev. Es desconeix encara en quin estat estan tots dos.

Protesta per l'alcalde de Melitópol.

Tot fa pensar que Rússia pretén que els alcaldes dels municipis ocupats canviïn de bàndol, tal com va passar a Donetsk i Lugansk l'any 2014. La realitat que estan trobant, però, les tropes russes és justament la contrària. A Melitópol, Rússia ja ha substituït el batlle per una nova alcaldessa, Galina Daniltxenko, que era membre del consell de la ciutat i que en una primera aparició ha demanat a la població que s'adapti "a la nova realitat".

"Estimats habitants de Melitópol i de la seva regió, ara la nostra principal tasca és construir tots els mecanismes per adaptar-nos a la nova realitat, de manera que, com més aviat millor, la ciutat comenci a viure de nou", ha assegurat Daniltxenko. La nova alcaldessa nomenada per Rússia ha afegit: "A la ciutat encara hi ha gent que intenta desestabilitzar la situació, que us criden a fer actes extremistes. Sisplau, no caigueu en aquestes provocacions".

Un "pseudo" referèndum

A la ciutat portuària de Kherson, les forces d'ocupació russes plantegen fer un "pseudo" referèndum d'independència per crear una regió separatista autoanomenada república popular. "La creació de la república convertirà la nostra regió en un forat sense esperança, sense vida ni futur", va alertar el diputat del consell regional de Kherson Serguei Khlan, que va explicar en una publicació a les xarxes socials que els russos els estaven trucant perquè cooperessin amb ells: "Jo m'hi he negat", va dir Khlan. Els ucraïnesos d'aquesta ciutat també continuen sortint al carrer per protestar contra els invasors.

stats