Salut aspira a tenir vacunada tota la població de més de 65 anys al juny

L'arribada regular de Pfizer impulsa la campanya: aquesta setmana es posaran prop de 200.000 primeres dosis més

3 min
Cues per vacunar-se a la facultat de Geografia i Història de la UB, a Barcelona.

BarcelonaEl departament de Salut aspira a tenir vacunada tota la població de més de 65 anys al juny. Aquesta setmana s'acabaran de posar les primeres dosis als de més de 80 anys i la subdirectora general de Promoció de la Salut, Carmen Cabezas, ha avançat que els territoris que ja hagin acabat d'immunitzar aquest col·lectiu podran començar a vacunar aquesta setmana les persones de 79 anys. De fet, alguns equips d'atenció primària a Lleida o el mateix Raval de Barcelona ja han començat a programar vacunacions a aquesta franja d'edat. "Hem de mantenir un ritme regular de vacunació amb les dosis que ens arriben i no tots els territoris tenen les mateixes estructures poblacionals. Alguns estan menys envellits que altres i han de tenir certa autonomia", ha explicat Cabezas.

Amb tot, ha dit l'experta, es preveu que la setmana que ve s'iniciï a tot Catalunya la primera ronda de vacunació, en ordre descendent, per a la gent d'entre 70 i 79 anys. Es tracta d'un grup amb més de 600.000 persones que ha de rebre una vacuna basada en ARN missatger, és a dir, Pfizer. "Són un grup molt nombrós i necessitarem algunes setmanes per vacunar-los, però quan tinguem primeres dosis arribarà el torn de la franja dels 65 i 70 anys", ha afirmat Cabezas.

La idea és que aquesta franja pugui rebre la vacuna de Janssen, que és monodosi i s'espera que arribi a mitjans d'abril, però també la d'AstraZeneca. Això sí, sempre que l'Estat n'ampliï l'ús a tota la població major d'edat. "Cada cop anirem més cap a la intercanviabilitat de les vacunes", ha explicat Cabezas. I això no vol dir que es combinin primeres i segones dosis de vacunes diferents, sinó que es vacunaran els membres d'una mateixa franja d'edat amb vacunes de diferents fabricants.

Mentrestant, prossegueix la immunització amb AstraZeneca de persones d'entre 60 i 65 anys, un 32,9% de les quals ja han rebut la primera dosi. El secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, s'ha mostrat optimista amb la campanya de vacunació i ha destacat el gran esforç que han fet els professionals sanitaris durant aquests quatre dies festius de Setmana Santa. En total s'han posat 50.483 vacunes en els 34 centres oberts, 264.034 dosis en els últims set dies.

361.350 dosis setmanals

També Cabezas ha assegurat que el pla s'està complint "a bon ritme" i ha defensat que Catalunya ha arribat a pics de més de 80.000 dosis administrades en un sol dia. El problema, ha recordat, és que les inoculacions estan estrictament lligades a la “periodicitat” de les vacunes i que encara hi ha molta incertesa entorn a l'arribada setmanal de les dosis.

Catalunya ha rebut aquesta setmana 361.350 vacunes –les 168.300 dosis d’AstraZeneca del cap de setmana i les 193.050 de Pfizer lliurades dilluns– i espera que n'arribin 52.000 més de Moderna en els pròxims dies. En total, 1.039.623 persones han rebut la primera dosi –el 13,4% de la població major d’edat–, i 443.479 les han rebut totes dues (5,7%).

La regularitat en l'arribada de les dosis de Pfizer està "més o menys compromesa" i permet impulsar la campanya, ja que aquesta setmana es destinaran gairebé 200.000 vacunes en exclusiva a primeres dosis, però el cas d'AstraZeneca és una "muntanya russa" i "una loteria", segons Argimon. De les 168.300 dosis d'AstraZeneca que van arribar el cap de setmana, Salut ja n'ha posat 50.000 i espera administrar-ne unes 68.000 més abans de divendres. Es reservaran les altres 50.000 perquè d’aquí set o deu dies caldrà posar segones dosis, i la conselleria no té cap input sobre quan arribarà una altra remesa.

Segons Cabezas, quan arriben més dosis, com ha passat aquests dies, el país demostra que està capacitat per accelerar el ritme de vacunació al màxim, ja que hi ha els professionals i els espais per posar-les: hi ha desenes de punts de vacunació entre CAPs i vacunòdroms, així com una mitja dotzena de grans espais preparats per a una vacunació massiva.

"S'utilitzen totes les dosis"

L'altre motiu és l'elevada demanda: la població té moltes ganes de vacunar-se. De fet, el percentatge de persones que rebutgen la vacuna o que no es presenten a vacunar-se a l'hora programada és pràcticament anecdòtic. "De vegades passa, però molt menys que en altres campanyes de vacunació, com la de la grip, perquè la del covid és una vacuna molt volguda", ha explicat Cabezas. Les autoritats sanitàries han assegurat que Catalunya no pateix en cap cas un problema de dosis sobrants. "S'utilitzen totes", ha insistit Cabezas.

Si alguna persona falla en un punt de vacunació amb AstraZeneca, el fet que la vacuna no caduqui en pocs dies i es pugui guardar a la nevera fa que "vial que s'obre, vial que s'esgota". Pel que fa a Pfizer, si bé els vials caduquen al cap de cinc dies de descongelar-se, trobar candidats és molt senzill: l'atenció primària té la població prioritzada i sap a qui poden trucar per posar-l'hi tan aviat com sigui possible.

5.880 contagis entre vacunats però amb símptomes molt lleus

Des de l'inici de l'any, Salut ha detectat 173.542 casos de coronavirus, 5.880 (3,3%) dels quals en persones prèviament vacunades. El 54% dels casos es van produir en els primers 12 dies, quan la persona encara no ha desenvolupat anticossos; un 82% (4.087) els primers 21 dies després de la vacuna, i 332 (5,6%) després de 35 dies (aproximadament 14 dies després de la segona dosi). Amb tot, segons un estudi comparatiu del Sistema d'Informació dels Serveis d'Atenció Primària de l’Institut Català de la Salut (ICS) entre persones acunades i no vacunades en l’àmbit hospitalari, la vacunació evita casos, però també la seva gravetat. "Els casos de persones vacunades que es contagien són més lleus", ha defensat Cabezas.

stats