Coronavirus

Salut confia començar el curs amb dos terços dels alumnes de més de 12 anys del tot vacunats

Obriran punts de vacunació sense cita a les principals universitats catalanes

Clara López Alcaide
2 min
Una classe amb alumnes d'ESO a l'institut Cristòfol Despuig de Tortosa.

BarcelonaComençar el curs escolar amb dos terços dels alumnes vacunats amb pauta completa. Aquest és un dels objectius a curt termini del departament de Salut, que xifra en un 68% la població en edat escolar –d'entre 12 i 19 anys– que ha rebut una dosi de la vacuna i un 53%, més de la meitat, la que ja té la pauta completa de vacunació contra el covid. Unes xifres que, segons ha apuntat la secretària de Salut Pública, Carmen Cabezas, aquest dimecres en roda de premsa, s'espera que augmentin en els dies vinents. Salut, però, també vol accelerar la vacunació en la comunitat d'estudiants universitaris, i per aquest motiu el departament instal·larà punts de vacunació sense cita prèvia "a la majoria" d'universitats del territori. El primer que s'ha posat en marxa és el del campus de Bellaterra de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), que ha obert aquest dimecres.

Amb la majoria dels indicadors de la pandèmia a la baixa, els esforços del departament de Salut se centren en arribar a aquelles persones que encara no han rebut la vacuna contra el covid-19, especialment els més joves. Segons Cabezas, Catalunya podria arribar al 70% de la població vacunada en les hores vinents, però remarca que encara hi ha alguns grups que s'hi resisteixen. "A la gent encara li està costant venir", ha admès aquest dimecres en roda de premsa la secretària de Salut Pública, Carmen Cabezas. "El sistema està preparat, les cites s'estan oferint, però costa que la gent vingui", ha afegit. Cabezas ha remarcat que augmentar la vacunació ajudaria a afrontar la tardor "amb la màxima normalitat possible" i ajudar a que el sistema sanitari no col·lapsi de cara a l'octubre i es pugui recuperar tota l'activitat d'altres patologies. "Setembre és el millor moment", ha insistit.

Per impulsar la vacunació entre aquestes franges d'edat, Cabezas no ha descartat que s'ofereixin incentius als vacunats. "Estem parlant amb tots els departaments per explorar la possibilitat de veure què podem fer per impulsar la vacunació", ha apuntat. "No pensem en donar alguna cosa, sinó com podem fer que els diferents sectors puguin ajudar a fer arribar la necessitat de vacunació", ha afegit. Sobre si el passaport covid podria ser una de les eines per agilitar el ritme de vacunació, Cabezas ha assegurat que "és una mesura que no es pot implementar a escala de comunitat" i que, per tant, s'hauria d'estudiar a escala estatal, mentre que ha assegurat que Salut no pensa, per ara, en oferir descomptes per a la gent que es vacuni.

15.000 pacients rebran la tercera dosi

Cabezas també ha xifrat en 15.000 les persones immunodeprimides greus que rebran una tercera dosi addicional de la vacuna després que ahir ho aprovés la Comissió de Salut Pública. Es tracta de persones que han rebut trasplantaments o que estan sotmeses a tractaments que debiliten el sistema immunitari. La secretària de Salut Pública ha assenyalat que un cop el consell interterritorial aprovi aquesta tercera dosi "es començarà a articular la seva administració tan aviat com es pugui", perquè es disposa de les vacunes per poder-ho fer. Sobre la possibilitat d'estendre aquest reforç de la vacunació a altres col·lectius, com ara persones grans en residències o altres en el grup d’alt risc, Cabezas ha apuntat que ho analitzarà la comissió de vacunes i que s'aniran emetent informes al respecte.

stats