Societat 17/08/2020

Salut farà un cribratge massiu a Benifallet, on s'han confirmat 10 positius en tres dies

Catalunya ha fet més d'un milió de PCR des de l'inici de la pandèmia, el 20% del total de l'Estat

Ara
2 min
Comencen els cribratges massius per detectar asimptomàtics amb covid-19 al barri barceloní del Besòs i el Maresme

BarcelonaEl departament de Salut també farà un cribatge massiu al municipi de Benifallet (Baix Ebre), el primer de la regió sanitària de l'Ebre. Així ho ha confirmat a l'ACN la directora dels serveis territorials de Salut a les Terres de l'Ebre, Mar Lleixà. Divendres es va confirmar un brot en aquest municipi, que ja acumula 14 positius i 24 contactes estrets en seguiment. Segons expliquen fonts de la conselleria, el focus també ha afectat residents d'altres municipis com Xerta i el Pinell de Brai i, seguint els protocols, s'han fet ja les proves PCR als contagiats i es mantenen en aïllament els contactes directes dels positius.

La directora dels serveis territorials ha apuntat que el brot de Benifallet –municipi amb poc més de 700 habitants– afecta altres municipis. Els primers positius es van detectar en un restaurant del poble. Als municipis veïns de Xerta i el Pinell de Brai hi ha dos brots confirmats més, el primer amb 7 casos positius i el segon amb 4.

Salut concretarà aviat quin dia es farà el cribratge massiu. De moment, Lleixà només ha detallat que les proves serviran per fer una "cerca activa" de casos de persones que són asimptomàtiques. Es tracta d'una estratègia que ja s'ha seguit a diversos punts del territori, entre els quals Sabadell, Santa Coloma de Gramenet, Vilafranca del Penedès i el barri barceloní de Torre Baró, on s'hi van fer més de 800. Aquest mateix dilluns ha començat aquesta acció dirigida a l'àrea del Besós i el Maresme –al districte de Sant Martí de Barcelona–, on s'han fet 567 proves, superant les 400 previstes per Salut i l'Ajuntament.

Argimon: "No és una competició de PCR"

Aquesta iniciativa de proves massives també repercuteix en la xifra total de PCR que s'estan fent a Catalunya des de l'inici de la pandèmia. Entre el 7 i el 13 d'agost la xifra s'eleva fins als 59.777 tests. Entre febrer i agost, els serveis sanitaris catalans han fet 1.028.507 proves, un 20% del total de proves que es fan a l'Estat. És el territori on més proves es fan, superant Madrid (976.233) i el País Valencià (488.901).

"No vull que això es vegi com una competició, perquè fer PCR no soluciona el problema si darrera no hi ha intervencions potents, però som la comunitat autònoma que més n'està fent: hem passat de tenir capacitat per fer 9.000 PCR a tenir-ne per a 30.000", explica a l'ARA el secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon. L'epidemiòleg explica que el país ha incrementat "molt el ritme" de les proves i que ara l'objectiu és poder-ne fer 14.000 proves al dia.

stats